Bjørnejakt BC, Canada

Del 2/3 av denne turen.

Jeg skrev i fjor om avskyting av geiter på kammeret.no dette resulterte i så mye støy fra flere kanter, at tråden ble fjernet. Den ligger riktig nok her inne, men er passord beskyttet med tilgang kun for de som var med på turen.

En av de få som stilte saklige & ordentlige spørsmål var Stubberud her på kammeret.no
Stubberud syntes dette var ille at jeg fikk så mye «pepper» og ga meg følgende mulighet:

Stubberud skrev:
Har en gratis svartbjørn/ulvejakt neste vår i omineca fjellene (BC, Canada), som er din hvis du holder flybillet selv. Regner med en god historie og ønsker og forære deg denne som et plaster på såret! ( Selv om mine meget moderate innlegg neppe er årsaken til at tråden er fjernet )
DS. Skulle tilbudet falle i smak så send meg en PM. Reiser til BC i morgen og blir der borte i 3.uker, men er selvsagt tilgjengelig på mail om ikke hver dag så iallefall hver 2-3 dag.
Nils-Ole

Stubberud hadde kun et ønske og det var at jeg skrev om turen her inne uansett hva jeg mente. Noen vil nå sikkert tro at jeg er kjøpt og betalt for gi god tilbakemelding?
La meg svare på det med engang: Overhodet IKKE!

Jeg dro heller ikke alene på jakt, ifjor sommer fikk jeg meg kjæreste… Og jeg spurte om hun ville være med? Svaret kom i løpet av 1/10 sekund: Ja!
Hun har betalt for turen selv, og jeg har klart og overtale henne til å skrive litt fra turen om hennes synspunkt/opplevelser. Skal forsøke å få henne til å registrere seg på kammeret.no… Ellers blir det lagt inn under mitt innlegg. Det tar sikkert noen dager før hennes innlegg er ferdig.

Uansett, tilbake til jaktreisen, tiden nærmet seg med stormskritt og flere problemer dukket opp!
1# Aske fra Island
2# Nei til ammo på fly innen EU
3# Så gikk BA ut i 5dg streik, og jeg sjekket vår flight flere ganger i døgnet. Viste seg at vi var veldig heldige og både flyet fra OSL og det som gikk fra Heathrow sto oppført som aktiv og ikke innstilt.
4# Rett før vi skulle hjem fra jakta, ble BA sjekket igjen via satellitt pc, og det viste seg at de gikk ut i ny streik når vi skulle hjem. Men atter en gang hadde vi flaks. Våre flighter viste seg og være aktive her også.
Tilslutt så hadde vi ikke mer enn kommet hjem før vekterne rundt om i landet på flyplasser gikk ut i streik

Vi snek oss altså unna alt sammen, helt uten noen form for komplikasjoner. Flaks? Helt klart!

Vi fløy med BA [LINK] (Oslo – Heathrow – Vancouver)

Bilde fra Heathrow, og flyet vårt.

Kvelden før avreise var vi innom tollvesenet på OSL [LINK] og fylte ut papirer for utførsel av våpen. Vi sjekket samtidig med BA på OSL at alt var iorden, de fortalte da at alle papirer var ferdig utfylt for oss.

BA skrev:
Notify us before you fly
All firearms (including replica and decommissioned) and ammunition are restricted under UK law and you must notify us at least 72 hours before you travel to ensure compliance with UK government (or other local government) embargoes and restrictions. You must ensure you have the required documentation and licences for your firearms and ammunition. This includes export/import licences and authorisation from local and national authorities.
Check-in time
When you travel with firearms you must be at check-in at least 2 hours before your flight, to allow sufficient time to process the paperwork prior to clearing security.
Transferring through London
If you are transferring through London you require a minimum connecting time of 3 hours.

Mine understrekninger

Kom tidlig til skranken morgenen etter, og de brukte likevel 55min på oss to, selv med papirer som var ferdig utfylt? Gud hjelp og tungvint, men vi kom da oss avgårde tilslutt.

Vi hadde en 7timers mellomlanding på Heathrow før avgang til Vancouver, grunnet krav fra BA. I terminal 5 som BA bruker, er det masse shopping muligheter for de som ønsker det. Men jeg fant mitt sted å tilbringe litt tid alene.

Da jeg som Pastor i trossamfunnet «Gyldne kule»…

Landet sent på kvelden i Vancouver, fikk i oss litt middag og stupte under dyna. Reisen ser ut som følger:
A = Vancouver (her skulle vi ha 3dg etter jakta, før vi reiste hjem igjen.)
B = Whistler (Her skulle vi ha 2dg før jakten.)
C = Grassham Lake og jaktcamp’n

Og et satelittbilde

Morgenen etter hentet jeg leiebilen vår ute på flyplassen hos Thrifty [LINK] da jeg har god erfaring med de.

Dodge Journey, som var en god bil å kjøre.

Deretter gikk turen til Whistler (2dg), før vi satte kursen nordover for jakt etter bjørn.

Pan Pacific Mountainside [LINK] som vi bodde på i Whistler. Har skrevet en egen artikkel om Whistler. Klikk her for den

Fra Whistler er det ca.9 timer nordover til Prince George, deretter 3 timer nordvest til camp’n. Kjøringen gikk smertefritt og etter vi hadde passert PG (Prince George) og nærmet oss jaktområdet med stormskritt, dukket dette skiltet opp.

Hmm… Er det noen som har sladret om at jeg skal på jakt mon tro…

Her kommer det litt forskjellig typer skilt, som vi ikke har hjemme i Norge.

Først ut er: Whitetail

Elk

Big Horn

Elg, som ser litt sliten ut.

Tok av fra hovedveien og inn på den såkalte «900» veien som er bygget for transport av tømmer og merket for hver km. Da tømmerbil på vei ut hadde forkjørsrett (selvsagt) Ved skilt 932 (3,2mil inn på 900 veien) så passerte vi en liten cutlane, og jeg så bare en sort skygge i øyekroken… Men kjæresten min sa STOPP , det er bjørn. Rygget kjapt tilbake, og vi så bjørnen løp innover før den snudde bredsiden til. Selv uten erfaring så jeg at dette var en stor bamse! Noe som ble bekreftet av Frank senere på kvelden, spesielt da han fikk se bilde av den. Var forøvrig eneste gangen vi så denne bamsen som ble kalt The 932 bear (pga skiltet). Dette lovet bra…

Målte aldri avstand her, men tipper 180mtr +/-

Hadde kanskje kjørt en km eller to til, så dukket denne opp ved siden av bilen.

Vi tok en en drøss bilder og gaupa brydde seg overhodet ikke. Dette er 2.gang i livet jeg ser ei gaupe i det fri. 1.gang var hjemme i Norge og den passerte foran bilen en sen kveld på 100mtr for mange år siden.

Kjørte til vi så 942 skiltet, der skulle vi svinge til venstre. Der skulle også et skilt med Grassham lake befinne seg.

Første blikk på Grassham Lake hvor camp’n ligger, med Grizzly mountain i bakgrunn.

Frank kom i båt 10min før tiden vi hadde avtalt til kl.2000. Fikk lempet ombord all bagasje og satte kursen mot Camp’n i båt som tok ca.15min i et behagelig tempo til Omineca Guide & Outfitters. Første blikk på camp’n, som har ei hovedhytte hvor mat etc blir servert. Her er det også strøm, slik at du kan lade batterier til kamera osv. Øya er ca.350mtr lang og 150mtr bred.

Ellers bor du i 2-mann hytter som ses i bakgrunnen.

Fikk servert middag og snakket litt for å bli kjent, gikk deretter å la oss. Vi hadde tross alt 12-13 timer i bil bak oss.

Min første jaktdag (jaktet 2-1) skulle starte med kaffe 0730, deretter frokost kl.0800, så var det innskyting iflg Frank.

+5grd kl.0730 på vår veranda.

Utsikten fra vår veranda mot Grizzly Mountain

På Grizzly Mountain var det selvfølgelig en liten flokk med Mountain goat [Link] hver eneste sommer. Men det var fredet området for jakt…

Bilde fra wikipedia

Etter frokost var det innskyting: 1 skudd fra hver og vi var klare for jakt. 5mm til høyre er liksom helt greit…

Jeg ble gitt stor frihet under jakten skulle jeg oppdage, da vi spottet en fin bamse fikk jeg spørsmål om jeg skjøt fra stedet som vi sto (308mtr)…

Og med skogen så tett inntil, var svaret mitt enkelt: Nei!
Dette skyldes flere ting: Nytt vilt som jeg ikke aner hvordan oppfører seg, hverken før eller etter skudd. Og etter det jeg har sett så langt av denne skogen, så akter ikke jeg å gå på noe ettersøk etter en såret bamse som er mer enn litt grinete på meg. Vi begynte å smyge isteden på denne bjørnen innover skogsbilveien, noe vi holdt på med i 45-50min. Før han forsvant inn i skogen og ble borte. Hadde den i kikkertsikte 3x innenfor skuddhold 80-130mtr. men bare med stumpen mot oss. Jeg følte liksom ikke for å avfyre et «Texas heart shot» som første skudd på bjørn.
Frank forklarte følgende: Kan du ikke sette 1.skuddet det der det skal, så la vær! Må du ha oppfølgning skudd, så skyt til det ligger uansett hvor du treffer, eller at magasinet er tomt!

Ny dag hvor vi startet med å se en fin bjørn på 440mtr. På veien. Jeg fikk også her tilbud om å skyte, men takket nei! Selv om det hadde vært «bare» å vri på tårnet og finne god støtte…

Magefølelsen sa: La dette være!!!
Er det noe jeg stoler på her i livet, så er det magefølelsen min!

Etter lunch skulle vi inn her, hvor stien var ca.1,5-2mtr bred, og 2-3mtr i høyden.

Guiden var da inne i bilen og fisket frem ei godt brukt pumpehagle og lader den med alt annet enn lerdueskudd…

Når man da vet at ei normal kløver tue ser slik ut:

Men finner de halvspist, av «et eller annet» som har gått forbi og tatt med seg toppen liksom…

Og litt senere innover stien finner man nok møkk til å fylle 1/3 kiwipose.

Og spor som ikke er til å missforstå, da vet man at man er på riktig sted, og pulsen øker litt mer enn den hvilepulsen jeg vanligvis har!

Dette sporet tilhører en meget respektabel bjørn, og er absolutt ikke av de minste som lever her.

Jeg må kanskje fortelle litt om dette med våpen/bil/jakt i Canada. Her er loven enkel og genial, noe andre burde lære av:
Det er ikke tillatt med ammo i våpenet overhodet i bilen. Du skal ha begge beina på bakken før du lader våpenet. Etter dette må du gjerne bruke dørkarmen/panseret eller hva som helst på bilen som støtte. Enkelt og helt ukomplisert, selv om noen sikkert vil prøve å missforstå dette også(?) Uansett jeg var klar for jakt.

Gjelder bare å ha alt man trenger lett tilgjengelig. Med patronene liggende riktig vei, slik at jeg bruker et minimum av tid på lading.

Skal du jakte bjørn, må du jakte der den finnes. Den finner maten sin på hogstflater, på skogsveier og i grøftene langs veien etc. Åtejakt er ikke tillatt i BC, grunnet Grizzly.
Man kan ikke ta med seg rifla og sekken, for deretter å traske inn i skogen på jakt, slik som du gjør i Norge. Det lar seg rett å slett ikke gjøre! Skogen ser slik ut som på bilde, her har jeg gått 6-7mtr inn i skogen… Den er ikke jaktbar!

Lou ville absolutt være med når vi skulle til land. Skulle ønske alle hunder var slik som han!

Ved Grassham Lake var det også reir med Bald Eagle [Link] bilde er et utsnitt, da vi var på god avstand.

Ny dag:
Da var det min tur igjen, og vi skulle jaktet vi i et området som kaltes for «400» det er hovedveien inn hit som heter det, på samme måte som 900 veien etc…
Satt å spottet en del med kikkert kan du si i løpet av denne uken. Dette er bare et av områdene vi var på.

På vei inn passerte vi et lite grustak, så på veien ut av området følger jeg mer med på venstre side… Det falt meg rett og slett ikke inn at en bjørn kunne gå midt inne i et grustak(?) Selvfølgelig er dette feil! Og selvsagt må det være noen tette busker langs veien som nettopp dekte en gedigen bjørn. Og Frank utbryter: Bear… Da den kommer til syne.
Jeg åpnet døra og var på vei ut før bilen sto stille. Landet vel med begge beina samtidig som bilen stoppet. Jeg viste at her MÅ jeg være kjapp og la i kun -1- skudd. Rifla ble spent, samtidig som den ble lagt til skulderen. Rakk akkurat å få siste halvdel av kroppen i kikkertsikte før den forsvant i krattet og ble borte… Hadde jeg fått 2 sekunder til… Fa.. den var STOR, rett å slett diger!

På ettermiddagen hadde vi et kraftig regnvær, og da vi svingte inn på en annen grusvei på vei hjemover kun få minutter etter at regnet hadde gitt seg, så vi disse sporene som var helt ferske.

Disse sporene tilhørte en meget stor ulv, og da vi målte skrittlengden, var den ca.130cm. Skulle gjerne hatt den ulven i kikkertsikte.

Lørdag tilhørte kjæresten min, men pga noen omstendigheter, tok jeg over siste halvdel av denne dagen for å jakte. Satt på post et sted hvor vi hadde vært tidligere i uken som blir kalt for Tommy’s. Hvor jeg kikket ene veien og kjæresten min kikket andre veien. Plutselig ser jeg to dyr som lyser opp lengst nede i svingen. WTF… er dette tenker jeg? Opp med kikkerten og hva ser jeg: 2 ulver på 445mtr, jeg skjønte rett å slett ikke hva det var før jeg fikk opp kikkerten. De var fremme i kun 4-5sek. Like lyse som en golden retriever…..
Jeg hadde bestemt meg fra før vi dro, at ser jeg ulv, uansett avstand og jeg får ja fra guiden, så skyter jeg bare jeg har klikk nok i kikkertsikte. Dette rakk jeg uheldigvis ikke… Det kom noen gloser, som jeg ikke skal gjengi her på kammeret.no

Siste jaktdag, og min siste sjanse på bjørn (denne gangen) startet hvertfall med fint vær.

Kjørte nedover til «400» området, dette var ca.20-25min kjøring fra Grassham Lake. Sitter å følger med på veien/grøftene og ser ryggen på en bjørn som løper mot skogen, samtidig som Frank utbryter «Bear».
Opp med døra, og ut av bilen. Bjørnen stopper utrolig nok 3mtr inne i skogen og vrir hodet sitt og ser på meg/oss/bilen. Legger i 2 skudd og tar anlegg på bilen. Selvfølgelig må det være noen busker i veien atter engang… Dette gjør at jeg ikke kan skyte. Flytter meg på utsiden av døra og legger an på selve døra… Fortsatt ikke klart skuddbilde.

Kjæresten filmet fra bilen.

Jeg beveger meg nå foran bilen og får endelig klart skuddbilde. Skal jeg skyte må jeg gjøre dette på frihånd uten støtte. Ser bjørnen tydelig i kikkertsikte, selv om det er skrå vinkel. Lar trådkorset falle til ro i fremkant av venstre bog, og lar skuddet gå! Bjørnen blir borte i smellen og det blir helt tyst… Nytt ladegrep går automatisk. Og jeg var avventende… Ikke en lyd, det er helt stille, dørgende stille og bjørnen var og ble ute av syne!
Frank kommer ved siden av meg og gir meg først skytestokken, samtidig som han spør om nøyaktig plassering av bjørnen når jeg skjøt. Jeg forklarte dette, og vi ble enige om å gå frem til kanten på veien.

Dette er faktiske bilder når vi avventet, før vi gikk frem til bjørnen.


Her så vi bjørnen ligge på rygg hvor jeg skjøt den, samtidig som den beveget hodet sideveies. Fikk beskjed av Frank om å sette skudd No#2 i den. Fant brystkassen og trakk av igjen. Etter 2.skuddet kom det noen få bevegelser i snuta, noe jeg finner utrolig da dette skuddet satt midt i brystkassen og ut lavt i nakken/ryggen hvor da ryggsøylen var knust. Vi avventet noen minutter før vi gikk frem. Så bjørnen fint i kikkertsikte der den lå, da avstand var bare snaue 50mtr.

Legg merke til skaden i trestammen rett til venstre for hodet på bjørnen!

Her er et nærbilde av den trestammen og hva en .284/160grs Nosler Accubond i 900m/s gjør av skade ette å ha vært gjennom en voksen bjørn før den treffer trestammen..

1.skuddet hadde gått inn der jeg siktet, og knust halve bogen.
2.skuddet var egentlig helt unødvendig, når jeg ser #1 skuddet i etterkant. Og da Frank sa skyt et skudd til var valget enkelt.

En solid labb

Etter at papirarbeidet var utført, på samme måte som reinsjakten her hjemme med skjæring av jaktkort, kunne vi sette kursen mot camp’n.

En meget fornøyd jeger.

Denne bjørnen er en brun – svartbjørn (også kalt cinnamon eller copper), de brune utgjør ca.20% av stammen til svartbjørn i BC, Canada. Om det er samme andel av brune svartbjørner andre steder i Canada vet jeg ikke.
Bjørnen målte 5,7 fot, ikke av de største. Men likevel et ettertraktet trofe pga fargen. Noe jeg ikke viste før i etterkant… Selv om kjæresten min påminnet meg om hva jeg hadde sagt før vi reiste, nemlig at jeg skulle skyte en brun – svartbjørn ;-)
Men det var mer fordi det hørtes «morsomt» ut med en brun – svartbjørn.

Da vi nærmet oss avkjøringen til Grassham Lake, ble det meldt ifra på radio til Jill som hadde båten ute på øya for henting av oss. Hun hadde med seg litt «ildvann» til feiring.

Etter ankomst i leiren var det flåing som sto på dagsorden. Var som å flå hvilket som helst hjortedyr hjemme, ikke noe hokus pokus. Til slutt så den slik ut. Har egentlig ikke noe ordentlig bilde av den ferdig flådd, og aner ikke hvorfor jeg ikke tenkte på det(?)

Hvem er det som ikke har pusset tennene sine idag mon tro…

Vi hadde noe fantastiske solnedganger.

Vil jeg takke kjæresten min for reisefølge, vår første ferie sammen. Og jeg som i alle år har sagt at man ikke må skaffe seg dame som jakter/skyter. Fordi da får man aldri tid alene! Og hva gjør jeg selv… :roll::mrgreen:

Nils-Ole: Tusen hjertelig takk for denne muligheten du ga meg.

Det var en opplevelse for livet, og noe jeg har drømt om lenge.

Min egen erfaring med Stubberud jaktreise er bare positiv, fikk svar på alle mine spørsmål innen kort tid på en god måte. Alt som skulle ordnes, ble ordnet kjapt og effektivt. Anbefales!
For ikke å snakke om Frank & Jill som driver Omineca guide & Outfitters. Vi ble innlemmet som familie, rett og slett kjempe trivelige folk. Siden vi da også fikk tilbud om å bli lenger, kan vi ikke ha vært helt håpløse…

Stubberud Jakt & Fiskereiser [LINK]

Ønsker å lese om kjæresten min sin versjon fra samme tur(?)

Klikk her for link

Info om hva jeg brukte av våpen og kamera:
Rifle:Blaser R93, cal.7mmRM, Accubond 160grs, 900m/s
Fotokamera: Canon G9, ingen bilder er photoshopet

Helt tilslutt legger jeg inn en fotoserie av en bukk & ei dum dame…
På vei til campen så krysset denne bukken veien rett foran oss.

Hvor han hoppet over gjerde og ventet på dama si.

Som hadde all verdens av tid…

Bukken sto høflig å ventet på henne.

Men neida, denne dama hadde andre planer.

Hun vil tilbake der hun kom fra.

Og må krysse veien igjen.

Dette kaller jeg ekstrem sport å krysse motorveien mer enn du må…

Kanskje kjemien ikke var som den skulle?

3 Svar på “Bjørnejakt BC, Canada”

  1. Hei

    Jeg brukte Blaser R93 i 7mm Rem.mag med 160grs Accubond. Det virket som det skulle. Jeg har ingen erfaring med .375 selv. Skaffer du deg ei kule som er presis av grei kvalitet så funker det på svartbjørn.

  2. Trond Helge Hofsmo 19. november 2013 kl. 23:23

    Skal på svartbjørnjakt våren 2014. Skal ha me ei Blaser R93 i kal.375H&H
    Hvilke kuler anbefaler du, og tyngde?

  3. […] Neste dag var det Pål Erik sin tur til å felle en bjørn og da var opplevelsen komplett!  Les hans historie her. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*