Bukkejakt i Skottland 2013

På vei mot nye eventyr i Skottland

På vei mot nye eventyr i Skottland.

For 6.året på rad går turen til Skottland på bukkejakt i mai. Denne gangen dro først jeg og Stein over, og skulle jakte i 11dg. Andre uken fikk vi besøk av Krister og Knut Erik.

Kom sent på kvelden og gikk omtrent rett i seng, for å starte jakten få timer etterpå. Vårt valg første morgen falt på Hyndhope, hvor jeg skulle til det minste av 3 vann.

Gjennom skogen på vei til post

Gjennom skogen på vei til post

Da kommer man hit, hvor det skulle bo hvertfall 2 bukker.

Da kommer man hit, hvor det skulle bo hvertfall 2 bukker.

Her var jeg på plass kl 0500, og bukken kunne komme fra flere kanter. Alle avstander var innenfor 200mtr hold. Kl 0745 ser jeg en bevegelse i øyekroken, snur meg forsiktig og ser det er bukk selv uten kikkert. Bukken går litt frem og tilbake før den begynner å beite rolig på ca.130mtr. Fulgte den i riflekikkerten og trådkorset la seg rolig på plass hvor jeg ville ha det. PANG… Klask! Bukken reiste seg på bakbeina og landet på ryggen, hvor den så løp 15mtr inn mot skogen. En god start på jakta!

En flott 6-tagger, en av de fineste jeg har felt i Skottland

En flott 6-tagger, en av de fineste jeg har felt i Skottland

.284/162grs Amax gjør susen

.284/162grs Amax gjør susen. (utgang)

.284/162grs Amax

.284/162grs Amax

På ettermiddagen gikk turen til Langshawburn hvor jeg har vært flere ganger. Men denne gangen skulle jeg gå fra en annen vinkel, jeg skulle gå fra øst og mot gården.

Langshawburn, nedlagt gård og et knutepunkt for jakta

Langshawburn, nedlagt gård og et knutepunkt for jakta, da flere elveleier og cutlines møtes her.

Fra øst mot gården

Fra øst mot gården

Her har jeg skutt bukk før

Her har jeg skutt bukk før

Da er man klar og har det man trenger innen rekkevidde

Da er man klar og har det man trenger innen rekkevidde, men det ble ingen bukk denne kvelden.

Ny dag, ny muligheter. Og det skulle vise seg å bli en meget frustrerende og spennende morgen med lykkelig slutt. Og en ny personlig rekord…!

Jeg tok turen til «Over Dalgliesh» som er bak Slaughterhouse. På vei opp har man ikke full oversikt over elveleiet, før man kommer et stykke opp og ser seg tilbake.

Ser bakover elveleiet for å få oversikt. Og det er en del meter bakover...

Ser bakover elveleiet for å få oversikt. Der står det jammen meg 2 dyr, og dit er en del meter…

Nærbilde av det over, med innringet hvor bukk og geita sto.

Nærbilde av det over, med innringet hvor bukk og geita sto.

Denne dagen var det en god del vind, og med den avstand bakover til der bukken og geita sto. Så ville jeg forsøke å minske den avstand. Småløp bakover på veien og snek meg over plantefeltet inn på ca.200mtr. Fikk greit siktebilde på bukken, og var få sekunder unna avtrekk. Så kommer det fa** meg en rev som skremte både bukken og geita! Lå å ventet i 40-45min på at bukken skulle vise seg, vurderte å «poppe» reven. Men lot det være… Uansett kom det ingen bukk!

Da var det bare å komme seg tilbake til bilen, for å komme meg på post hvor jeg i utgangspunktet skulle denne morgenen… Kommer til bilen og snur meg, så er jaggu bukken og geita ute igjen. – Hva gjør jeg nå? Jeg «gidder» ikke å ta samme turen ned igjen for å korte inn avstand!

På med tofot, avstandsmåler, baksekk, håndkikkert og legger meg ned ved siden av bilen. Måler avstand en rekke ganger for å få korrekt avstand verifisert. Ser på terrenget hvordan vinden blåser og i hvilken vinkel, dobbelt sjekker, og trippel sjekker. Vinden skulle utgjøre 10-12 klikk sideveis. Jeg valgte å ikke klikke, men å holde for vind på dyret.

Skal – Skal ikke…?

Hadde vært en fin 6-tagger om den ikke var knekt

Hadde vært en fin 6-tagger om den ikke hadde knekt den ene siden.

Langt å bære ja... Smaker godt med en Cola da

Langt å bære over et hogstfelt ja… Smaker godt med en Cola etterpå da.

For de av dere med utvidet tilgang:

Ny dag:

På post i elveleiet før Cassock Hill

På post i elveleiet før Cassock Hill

Elveleiet med god utsikt

Posten med god utsikt over elveleiet

WTF... har skjedd på Cassock Hill? Visste jo at det skulle kappes trær, men likevel!

WTF… har skjedd på Cassock Hill? Visste jo at det skulle kappes trær, men likevel!

Etter hver formiddagsøkt, så pleier jeg og ta 1 til 2 treningsskudd på forskjellig hold. Det kan være en fin stein i elva, eller i en sandbanke etc.

Praktisk trening etter jakt, er gull verdt. Her på 370mtr: Spott on!

Praktisk trening etter jakt, er gull verdt. Stein 10x10cm @ 370mtr = 1 klikk av sideveis.

Eller så forsøker man andre stillinger.

Eller så trener man på andre stillinger, slik som her.

Og på ettermiddagen bar det avgårde til «fjellet» Over Dalgliesh. Dette er et utrolig flott området, hvor det skal befinne seg flere bukker.

Sørover på fjellet

Sørover på fjellet

Nordover på fjellet

Nordover på fjellet

Eneste jeg så denne kvelden var sau, og en grevling… Hvor var bukken?

Ny dag og på vei til Clerkhillgrains.

Så en bukk opp ei branngate, satte meg rett å slett på grusveien med beina i kryss og reima rundt armen. 205mtr... "he didnt like that..." var kommentaren til Shaun som sto bak meg

Så en bukk opp ei branngate, satte meg rett å slett på grusveien med beina i kryss og reima rundt armen. 205mtr… «he didnt like that…» var kommentaren til Shaun

Den ble Amaxed...

Den ble Amaxed…

Noen av de felte bukkene. Snittvekt på ca.15kg

Noen av de felte bukkene. Snittvekt på ca.15kg gjennom flere år.

På ettermiddagen dro jeg og Stein sammen inn i en av dalene i Blackhouse. Satt en stund sammen, og Stein ville inn i en dal, og jeg tok en annen. Siden det begynte å regne litt, ville jeg undersøke en av de nærmeste box’ene.

Fikk satt meg godt til rette, med en kopp kaffe osv. og fin utsikt

Fikk satt meg godt til rette, med en kopp kaffe, håndkikkert og fin utsikt

Gikk vel 15min så ser jeg en grå skygge som ikke var der isted oppe i lyngen.

Gikk vel 15min så ser jeg en grå skygge som ikke var der isted oppe i lyngen.

Bukken sto i den øverste ringen, avstand 175mtr. Ventet til jeg fikk et rent sideskudd og presset økte på avtrekkeren. Pang…Klask, og bukken sparket ifra og gikk regelrett kast i kast ned skråningen.

Konstanterte at bukken lå på plass, og var godt fornøyd

Konstanterte at bukken lå på plass, og var godt fornøyd

Utgang på .284/162grs Amax @ 175mtr

Utgang på .284/162grs Amax @ 175mtr

Siste reis for bukken. Denne er 1 av topp 3 gjennom 6år.

Siste reis for bukken. Denne er 1 av topp 3 gjennom 6år i Skottland.

Neste morgen skulle valgte jeg å reise tilbake til «The new timber road» hvor jeg har sett en bukk allerede, men ikke fått skutt. Så den først på 190mtr, og snek meg inn på ca.100, men da hadde bukken gått inn plantefelt og det var rett å slett for mye kvist i veien til å avgi et sikkert skudd. Den bukken skulle jeg ha…

Her skal jeg sitte i en High seat, nærmer meg posten og tar skritt for skritt, sammen med aktiv bruk av håndkikkert. Ser ingen ting og begynner å klatre i stigen, kommer nesten på toppen, så ser jeg en bevegelse på 90mtr rett utenfor posten. Bukk, som beiter ifra meg. Har 3 trinn igjen i stigen…

Bukken hadde vært gjemt bak en liten kolle, derfor så jeg den ikke

Bukken hadde vært gjemt bak en liten kolle, derfor så jeg den ikke

Kommer meg endelig opp, og spenner Blaser’n og finner bukken som nå står på 110mtr. Anlegg på box’n og resultatet var gitt: Klask!

En ung 6-tagger, men ikke den jeg egentlig var ute etter. For den var annerledes.

En ung 6-tagger, men ikke den jeg egentlig var ute etter. For den var annerledes.

Ny økt, og vi er igjen i Blackhouse. Denne gangen med dårlig resultat. Helt til vi skal hjem. Så kjører vi forbi et elveleie hvor en liten bukk står og beiter. Lar bilen rulle forbi og sniker meg tilbake sammen med Stein. Siden rifla mi var lettest tilgjengelig i bilen så ble det slik. Bukken nærmer seg skogkanten i bratt oppoverbakke med bare en svak vinkel mot meg.

En liten spissbukk

En liten spissbukk

Inngang

Inngang

Utgang

Utgang

Kveldsøkta skulle vi til:

Et flott sted, som jeg liker godt. Jeg skjøt min første bukk her 6år siden

Et flott sted, som jeg liker godt. Jeg skjøt min første bukk, en flott 6-tagger her 6år siden

I dårlig vær, er de gode å ha

I dårlig vær, er de gode å ha

Her kan bukken komme fra 0 til 700mtr

Her kan bukken komme fra 0 til 700mtr

Her var det helt tyst hele kvelden og jeg dro litt lenger inn i terrenget. Stoppet bilen, kikket gjennom terrenget med kikkert: Ingen ting. Går ut av bilen, tar ut rifla etc, snur meg og jeg ser bakdelen på et dyr nede i elveleie med retning av posten. Småløp nedover grusveien, ned gjennom skogen til jeg kom halvveis. Visste ikke hvilken fart dyret hadde og hvor langt det var kommet. Skritt for skritt, ingen dyr… Kommer helt frem til posten og ser bukken på motsatt side med retning skogen. Setter meg ned med bena i kryss, reima rundt armen og finner bukken i trådkorset på 130mtr. Noen dype pust og skuddet går… Bukken sparker ut med bakbeina og forsvinner? Jeg så at trådkorset var litt lavt og bak bogen i det skuddet gikk… Markerte posten og stedet bukken sto og forsvant med merkebånd etter å ha ventet i 30min. Forsøkte å se inn i skogen, der jeg kom til men nyttesløst. Når jeg i tillegg er fargeblind (rød – grønn) så er det å se blod bare å gi opp.

Ringte til Shaun, og han spør om jeg ser noe blod, og jeg forklarer at jeg er fortsatt er  colourblind… Ohh, you are fucked. Var hans tørre kommentar blandet med latter. Vi kjører ut imorgen tidlig og tar med Tyr.

Greit med Tyr på ettersøk

Greit med Tyr på ettersøk

Holdt på i 1,5-2t med ettersøk. Ingen hår, ingen blod, ingen beinsplinter… -Ingen ting. Med andre ord, så bommet jeg! Bare å bite i seg, men det er bedre med en ren bom, enn skadeskyting!

Da var det natta.

Da var det slutt for denne gang. Vi kommer igjen.

Oppsummering på meg:

6 bukker, hvor 4 var 6-taggere. Skulle vært 7 om det ikke hadde vært for bommen. Regner den ene bukken som hadde knekt gevir som 6-tagger.

4 Roadkills, 2 kaniner og 2 fugler av ukjent art som satt i grillen på Hilux’n.

 

8 Svar på “Bukkejakt i Skottland 2013”

 1. Dette blir nok veldig bra. Tar med meg hilsen over kanalen og satser på både finvær, brunstige bukker og mye sosial hygge på den skotske landsbygda. 🙂

 2. Takk for det Geir Inge. Håper dere får bra vær og en flott opplevelse. Hils Shaun & Tracy fra meg!

 3. Hei Pål Erik.

  Sitter å leser jakthistoriene dine fra Skottland igjen. Jeg og tre kamerater reiser til Shaun om korte 3 uker på jakt. Gleder meg som en liten unge til en hel uke i dette flotte landskapet. Som jeg tidligere nevnte på kammeret, skal vi dit på brunstjakt. En jaktform som jeg har falt pladask for. Shaun har mange gromme områder, så nærkontakt med bukk bør være mulig, spesielt om de er kommet skikkelig i brunst.

  Forsøker å lære meg området noen lunde via kart og Google Earth på nett ut i fra det du forteller. Finner flere av stedene som du så detaljert forteller om på Google Earth. 🙂

  Takk for hyggelig lesning.

  Mvh
  Geir Inge

 4. Hei, har fulgt skriveriene dine gjennom flere år. Topp lesning, frister stort med en tur i dette området.
  Er det noen mulighet for å henge seg på med deg og dere neste år? Kanskje litt frekt spørsmål men? Jeg sender deg en egen mail omkring dette!

 5. Hei Leif Arne.

  Nå var jeg noen dager lenger enn de 2 du nevner. Det er 1 årsak. Samt at noen ganger har man flaks, andre ganger ikke. Jeg er nok litt mer kjent i området, men det går mer på kjøring med bil til/fra jaktområdet. Og hva som er hvilket området ift andre områder. Det er mange steder jeg ikke har vært enda. Det er tross alt 450.000mål (ca.) Neste år kanskje det er motsatt 😉

 6. Vetle Valsgård 2. juni 2013 kl. 22:12

  Som alltid en fornøyelse å lese rapportene fra Skottland!

 7. Hei, leste først på kammeret fra M67 og Knuterik at de fikk heller et dårlig resultat i Skottland. Du har skutt 6 og bommet på en. Hvorfor så stor forskjell? Noen skyter 1, du skyter 6? Er du bedre kjent der borte enn de? Eller vet du hva årsaken kan være?

  Liker artiklene dine, ser frem til flere av samme sort. Er det noen video iår, slik som ifjor?

 8. Godt innlegg som vanlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*