Rådyrjakt – Skottland

Har vært ei uke i Skottland på rådyrjakt. Det er kanskje ikke det riktige ordet å bruke «jakt» da dette var avskyting på geiter og lam (rådyr). Det skal totalt skytes ca.400 rådyr pr.år.

OSL - EDI

OSL – EDI

Det som var uvant var at jeg denne gangen reiste alene. Har bestandig vært hos Shaun sammen med andre kompiser tidligere.

Shaun hentet meg som vanlig på EDI og vi satte kursen hjemover. Her ble jeg hilst velkommen at familiens nyeste hund. En herlig krabat på 6mnd. Den pleide å bjeffe mot fremmende, men jeg ble godtatt umiddelbart(?)

Bo - Strihåret Vorsther

Bo – Strihåret Vorsther

Etter en kopp kaffe og litt prating fikk Shaun en tlf fra Murray om han kunne bistå med hund. Da de ikke fant rådyret etter et godt treff. Shaun spurte om jeg var klar til å være med ut? Jeg hadde jo kommet for å jakte, så jeg satte sammen Blaser´n og skiftet til jaktdress. Rådyret ble funnet etter 50mtr nede i ei dike. Håpløst å finne uten hund.

Søndag ettermiidag og første økt med jakt

Søndag ettermiidag og første økt med jakt = 0 dyr

Mandag morgen dro jeg ut 0615 for å være på «Timberroad» når det lysnet ca.0715. Her så jeg ei geit med tvillinger på 290mtr i det de krysset ei branngate i 10-15sek. Hadde også en rev ute på 500-550mtr men det var uaktuelt å skyte da det var både for langt og jeg ville ødelegge for rådyra som jeg var ute etter. Litt utpå formiddagen dukket det også opp en grei 4-tagger som beitet en stund. Dette var det eneste jeg så helt til jeg skulle bryte opp for å reise et annet sted ved lunchtider. Da dukket det opp en rev på 100mtr med retning mot meg. Fulgte den gjennom noen små busker og da den stakk frem snuten 40mtr foran meg… På bilde har jeg pakket den sammen litt, for å gjøre den mer fotovennlig.

Liten hannrev

Liten hannrev

Jeg siktet på snuten, og en .284/162grs A-max i 880m/s i en liten rev gjør mye skade. A-max´n ser du stripa etter før den gikk inn i brystkassa og lagde store skader. Jeg slapp å lete etter den kan man si…

Fartsstripe etter en A-max

Fartsstripe etter en A-max

Arbeidsbilen min denne uken

Arbeidsbilen min denne uken

Høyreratt er ingen problem

Høyreratt er ingen problem

En fin jaktdag

En fin jaktdag

Mandag kveld var det tid for mer jakt, noe som endte med 2 dyr.

Mine 2 på gulvet

Mine 2 på gulvet

7mmRM og 162grs Amax

7mmRM og 162grs Amax

Viser ikke bilde av det andre, da det er hodeskudd og ikke egner seg «på trykk»

Ferdig, og klar for litt søvn

Ferdig, og klar for litt søvn

Tirsdag var jeg tilbake på Timberroad for å se om jeg kunne få tak i de jeg så igår. Men det eneste jeg så var 3 kråker. Det var absolutt helt dødt… Hva skjer? Hjem til middag, en kopp kaffe, så var det ut igjen. Kvelden skulle bli så mye bedre!

Litt aktiv jakt, gir resultater

Litt aktiv jakt, gir resultater

6 rådyr klar for å bli hengt opp

6 rådyr klar for å bli hengt opp

Av med bein og hode, så henger de med pelsen på. Blir hentet slik av viltoppkjøper

Av med bein og hode, så henger de med pelsen på. Blir hentet slik av viltoppkjøper

Ny dag, nye muligheter. Først gikk turen til Blackhouse uten at det ga så mye resultater.

Blackhouse, her har jeg skutt rådyr tidligere, og sett Sika

Blackhouse, her har jeg skutt rådyr tidligere, og sett Sika

Blackhouse på toppen bak fiskedammen

Blackhouse på toppen bak fiskedammen

Turen gikk så til Clerkhillgrains hvor jeg har skutt flere rådyr tidligere

Flott vær

Flott vær

Masse muligheter

Masse muligheter

Geit å lam spottet i andre enden av feltet (innringet)

Geit og lam @ 570-600mtr

Spottet geit og lam (ring lengst unna) på opp imot 600mtr. Det var helt uaktuelt å skyte da jeg hadde kraftig vind. Snek meg inn i plantefelt (ring venstre) og fikk de på 290-300mtr. Det jeg trodde var et lam, var faktisk fjorårsbukk, med det mest skrøpelige «geviret» jeg har sett. Satt å tenkte med meg selv, at blir den på stedet etter at jeg har skutt geita, så feller jeg den også. Dette var rett å slett en skrap bukk som burde bli fjernet. Skjøt geita, og skrapbukken forlot stedet som et oljet lyn.

Da har jeg endelig fått dratt det med meg tilbake. Man får ta det som litt fysisk fostring

Da har jeg endelig fått dratt det med meg tilbake.

Ferdig hengt opp i Slaughterhouse. dette er utgang

Ferdig hengt opp i Slaughterhouse. dette er utgang

Fint her Skottland, maks flaks med været

Fint her Skottland, maks flaks med været

Slik var været hele uken omtrent

Slik var været hele uken omtrent

På tiden med en kveldstur igjen, noe som ga gode resultater

7stk på en kveld

7stk på en kveld

Jeg liker høye bogskudd, da går de ned i smellen

Jeg liker høye bogskudd, da går de ned i smellen

Men, man er avhengig av ei presis rifle

Men, man er avhengig av ei presis rifle

Ferdig hengt opp

Ferdig hengt opp, bare å kappe bein og hode

Under en litt aktiv jaktsituasjon, så havnet jeg i en så gal skyteposisjon at jeg fikk ikke ordentlig anlegg. Noe som medførte at jeg la rifla 90 grader og mot overarmen. Jeg viste på forhånd at jeg fikk en smell i armen, men glemte HELT BORT øyebryn eller nesa! I det jeg tar avtrekket, så husker jeg det… F**n… Og det smeller i nesa, og jeg kjenner blodet renner. Kikkerten laget et meget «pent» kutt i nesa, det ble jo heller ikke noe bedre av at jeg dagen derpå snublet i mine egne ben og gikk på trynet. Noe som resulterte i enda mer blod fra nesa og pannen. Har jeg noen å skylde på, bortsett ifra meg selv? Nope!

Kutt i nesa og pannen

Kutt i nesa og pannen

Jeg bare måtte tilbake til Timberroad, for å forsøke en gang til på de jeg har sett der tidligere i uken. Selvfølgelig må alt skje samtidig. Får ut geit og lam, da kommer det også ut en bukk som gjør at jeg ikke får kommet meg nærmere. De holdt seg på grei avstand, så det var bare å klikke x-antall knepp og vente til de var i rett posisjon.

Tårnet på Timberroad med god utsikt

Tårnet på Timberroad med god utsikt

Geita stilte seg opp først, og fikk en A-max i bogen. Lammet virret litt rundt og viste ikke helt hva den skulle gjøre. Sto stille noen sekunder for lenge og en A-max var underveis!

Mor & sønn

Mor & sønn

The Cote på ettermiddagen ga ingen resultater

The Cote på ettermiddagen ga ingen resultater

Dette kaller man snauhogst

Dette kaller man snauhogst

Alle er mine, 7 fra igår og 2 fra idag

Alle er mine, 7 fra igår og 2 fra idag

Siste kveld måtte man ut igjen, noe som ga 4 dyr.

Høyt igjen, var eneste jeg så av dyret bak kvist og rotvelte

Høyt igjen, var eneste jeg så av dyret bak kvist og rotvelte.

Her "tredde" jeg skuddet gjennom masse kvist i en åpning

A-max gir umiddelbar effektHodeskudd er effektivt

Hodeskudd er effektivt, pakket sammen pelsen litt
Eneste jeg så var hodet og da ble det som det ble

Eneste jeg så var hodet og da ble det som det ble

Julepynten er klar på EDI

Julepynten er klar på EDI søndag morgen

Hvor jeg innvilget meg min første øl på turen

Hvor jeg innvilget meg min første øl på turen

Da var uken over og det er tilbake på jobb. Noen vil kanskje reagere på hode/hals skudd? Det må dere gjerne gjøre, men det er effektivt. Og i enkelte situasjoner eneste muligheten. Men jeg har helt nødt for å skaffe meg et mindre kraftig kaliber for slik jakt. Rekylen er for sterk, slik at jeg kommer ut av siktebilde og mister tid på skudd nr 2 og 3 når det er flere dyr i sammen. Ei pipe i 6.5×55 ladet med 123grs A-max vil være perfekt for meg!

Antall felt: 22 rådyr, blanding av geit og lam + 1 rev

 

 

32 Svar på “Rådyrjakt – Skottland”

 1. Om det er utenlands, så bruk det som går best i rifla di.
  Vet at 123grs Amax funker bra på Rådyr, Sika og Hjort i Skottland

 2. Skottland, beklager. Reiser i slutten av januar 🙂

 3. @ Hans Martin
  Skal du jakte hjort i Norge er du pålagt å bruke 139grs kule eller tyngre i ditt kaliber. Så da er 123grs Amax ikke aktuell. Så sant du snakker om jakt i Norge?

 4. Hei Pål Erik,

  Flott lesing!

  Vil du anbefale A-max 123 eller 140 grs til hjorten i 6,5 x 55 ?

 5. Har lest historien din flere ganger nå. Interessant å lese om en helt annen vinkling enn det som stå i jaktpressen. Du innleder jo med at det er feil å kalle det for jakttur. Men gud bedre jeg er misunnelig. Jeg vil også til Skottland å jakte.
  Håper du fortsetter med å skrive om dine opplevelser!

 6. Takk for nok ett godt tur referat, alltid gøy og lese om turene dine! Jeg drar til Shaun for og jakte bukk i april og blir ikke mindre gira av og lese om turen din!

  Synd det alltid skal komme sure oppstøt fra noen når det er snakk om langholdsjakt? Nå er ikke jeg noe lanholdsjeger selv men jeg har blitt inspirert og har begynt og strekke holdene litt lenger enn 100m på bana. Det er knall moro og man får litt tydeligere svar på att man gjør ting feil(eller riktig) når man utfordrer seg selv på lengre hold! det er spennende og interessant og studere vind, våpen, ladninger skytestilling osv. Syns det er dumt att andre jegere ikke kan respektere langholdsjakt på lik linje med snik, hund, postering, osv. Det er da jaggu nok faktorer som kan gå gæli om holda er innenfor 150m! Dyr i fart, raske situasjoner, feilbedømming av avstand(trenger da ikke avstandsmåler på de holda…) Det er helt ok att en som har skutt 30 treningsskudd iløpet av ett år og slitt seg gjennom storviltprøva etter utallige forsøk jakter..? Men en som konsekvent trener år etter år for og optimalisere alle faktorer , skyter 1000vis av skudd, loggfører det han driver med, trener i alle værforhold for og tilegne seg mest mulig kunnskap. trener og trener.. att han skyter ett skudd på 300m med god tid til og forberede seg, måle opp avstand, lese dyrets adferd, vurdere vind osv. det er helt bak mål?? Det skjønner jeg virkelig ikke!

  Du har i vertfall min fulle støtte og jeg har utrolig stor respekt for all den tid og arbeid dere langholdsjegere legger bak det og kunne avfyre skudd på vilt!!

  Keep on going!

 7. Takker for at du deler, til tross for at noen bare må kritisere.

 8. Takker og bukker for en heidundranes flott artikkel og la det komme mer.

 9. Thomas Haugland 7. desember 2013 kl. 22:17

  Alt kjøtt fra denne eiendommen blir solgt til et viltslakteri hvorpå mesteparten blir eksportert til Europa. Bogen på et rådyr regnes i denne sammenheng som søppel og blir ikke videreforedlet. Primæroppgaven til denne jakta er å holde bestanden nede og unngå beiteskader. Skogselskapet taper et syvsifret beløp på dette.

  Så sett i denne konteksten: Perfekte skudd med perfekt kule.

  Ellers er problematiseringen av skyteavstanden i overkant teoretisk. Min anbefaling vil være å revidere treningsopplegget og utvide horisonten litt selv om man ikke ønsker å skyte slik på jakt. Det gir en god følelse å ha ferdighet med rifla si.

 10. Pål Erik du skriver det som det er, og det er sånn vi liker det. Bra skrevet, bra jakta og bra skutt – ble lett misunnelig må jeg si. Tror du har hatt det forbanna bra. Heldigvis er jeg booka inn i mai, da er det bukkejakt, og fine turer i skotsk hei.

  Om surmulinga om lange hold så vil jeg si en ting: idag skjøt jeg liggende, med jernsikter, i motlys så jeg knapt så blinken, på 300m – alle 6 skuddene ville drept et rådyr på stedet, men likevel ble jeg vel sånn cirka sist. Å gnåle om at 300m er for langt å skyte rådyr med ræva full av langholdstrening er reinspikka tull. MEN, en skal vite hva en gjør. At PEJ kan betyr ikke at alle kan.

  Krister

 11. Bra rapport, forfriskende med noen som tør skrive det slik det er/foregår. «Stor-elgen på Gammelmyra» har vi lest nok om:-)

 12. Takk for positive tilbakemeldinger fra de fleste.

  @Andreas,
  Alt kjøtt blir solgt, dette blir hentet regelmessig av viltslakteri. Viltet blir hentet med pelsen på. Vet dog ikke hvilken pris pr.kg det er snakk om? Men tviler på at det er mange £ pr.kg.
  Ser man totalt på dette, så oppveier mine hodeskudd for bogskuddene… 😉

 13. Hei!
  Takk for en flott og velskrevet artikkel! Skottland er et magisk land for oss jegere… Ser at du bruker ei kule som mildt sagt er ekspansjons-villig, og at dette er både effektivt og i aller høyeste grad humant.
  Blir kjøttet solgt? Grunnen til at jeg spør er at utgangsårene ved rene bogsmell blir rimelig heftige, og man ser tydelig på flere av dine bilder at bogen på utgangsiden nærmest er ferdig kvernet kjøttdeig i smellen… Hehe. Hvordan stiller oppkjøper seg til dette? Blir bogene kassert og resten av dyret solgt? Skal jeg være helt ærlig, så hadde jeg ikke vært spesielt imponert om det var jeg som skulle ha kjøttet. Nå er riktignok jeg jo en tradisjonell norsk kjøttjeger da 🙂

  Ellers vil jeg takke for ei flott og innholdsrik nettside. Keep up the good work! 🙂

 14. Flott skrevet og bra skutt. Er ikke rent lite sugen på en tur selv. Håper det i fremtiden kan være mulig å skrive fine jakt historier uten for mange blink skyttere som må sutre.

 15. Hei Pål Erik
  Ser ut som om du har hatt en fantastisk flott tur. Det som sjokkerer er de surmaga innleggene som kommer. Enhver jeger har vel sett og opplevd slike situasjoner. Er man godt kjent med våpen, gode ferdigheter og sikker på avgjørelsen så er vel det opp til jegeren. Hvor mange kan med sikkerhet si de holder seg innenfor 100m? Nei da kunne det blitt stusselig. Med dine ferdigheter og kunnskap så er det inspirerende lese om jakt turene dine.

 16. Flott artikkel! Rådyrjakt i Skottland står på lista over ting en skal prøve.

 17. Flott rapport fra noe som ser ut til å ha vært en kanonfin tur!

  Som vanlig, God skyting!

 18. kjempegreier:)
  får ikke akkurat mindre lyst til å bestille meg jaktreise!
  gratulerer med en vell gjennomført jakt!

 19. Hei Pål Erik.

  Takk for nok en bra skrevet og inspirerende artikkel.

  Jeg blir misunnelig, og får døds lyst å være med.
  Keep up the good work.

  /Kenneth.

 20. Hei Tom

  Jeg har IKKE slettet noen innlegg fra deg!
  Er inne som admin nå å sjekket om jeg kunne se noe der. Og finner ikke de innleggene du skrev som ble slettet?
  Aner ikke hva og hvorfor. Meg er det ikke.

  Pål Erik

 21. Glemte å få med at det er stor forskjell på BR og praktisk jakt 🙂

 22. Nå har jeg lagt inn to lange innlegg som begge ble slettet, så nå blir det kun et kort.
  Jeg vet du er god til å skyte Pål Erik, samme kan sies om deg Idar. Hei forresten.:)
  MEN det er en vesentlig forskjell. Dette er ikke en blink men levende vilt. Hva skjer hvis dyret flytter på seg i det øyeblikk du drar i avtrekkeren til kula når frem ?
  Jeg treffer også fyrstikkesker på 300 m, men da står de stille.
  I jaktsammenheng derimot så er de ukjente faktorene annerledes. Derav også kritikken.
  Forøvrig så har jeg alltid følt meg velkommen når jeg skyter sammen med andre på langhold. Stikker innom en dag Idar, så får vi fortsette diskusjonen da, er sikker på at vi er ganske enige 🙂

 23. @ Tom,

  300m er faktisk ikke noen avstand å snakke om, dette mener jeg helt seriøst uten å forsøke å fyre deg opp!
  A-max er topp for vilt opp til medium størrelse. Og som jeg innledningsvis sa så er det «kanskje litt feil å bruke ordet jakt, da dette er avskyting av rådyr»

  Det jeg sier nå har jeg faktisk bare fremhevet 1-2 ganger tidligere. Da jeg meget sjelden fremhever mine resultater. Søk gjerne på min hjemmeside her etter: Spania, Finland, Europa og Hall of fame

  Da vil du se at jeg har følgende:
  4x Gull i EM
  2x Sølv i EM
  2x Europa rekorder som er gjeldene pr.d.d
  Samt at jeg er har 10x NM i BR

  Så jeg tørr å påstå at jeg vet akkurat hva jeg holder på med!

 24. Tom,

  Nå vet jeg ikke i hvilke stillinger og med hva slags utstyr du vanligvis skyter, men om du liggende med anlegg og eller tofot har problemer men fellende skudd på rådyr på 300m må du enten få deg bedre utstyr eller trene mer.

  Pål Erik er en seriøst bra skytter og kan lese vind vesentlig bedre enn de fleste jeg kjenner til. Kanskje derfor han gjør det så bra internasjonalt i Bench Rest.

  Er ganske sikker på du er hjertelig velkommen til å være med å skyte fyrstikkesker på 300m sammen med oss andre som har svart deg her. Jeg forøvrig også jegerprøve instruktør og vil selvfølgelig ikke predikere slike skudd til de som er ferske. Men forskjell på de som skyter På lange hold ofte og skyter ukentlig 20 cm grupper på 800 m avstand og Ola elgjeger som har mer enn nok med å klare prøva plask på magen på 100m.

  Tror dessverre du uttaler deg om ting du har alt for liten kjennskap og kunnskap om til å være meningsberettiget. Om du skyter 12-15000 skudd i året bør du fint være istand til å skyte rådyr stående på samme avstand.

 25. Du skyter mellom 12 og 15 000 skudd i året og har likevel ikke forstått elementære ting som vindavdrift og kulefall..?

 26. Kritiserer ikke fordi jeg ikke kan. Og ja, avstanden på et rådyr på 300 m. Er totalt uforsvarlig. Skjønner du ikke såpass burde du ta jegerprøven på nytt.
  Jeg er både jegerprøveinstruktør og skyteinstruktør, og har en god samling med premier fra diverse skytterkonkurranser. Tror ihvertfall at jeg har et vel så godt grunnlag for å uttale meg, enn det du har. Det viser jo den like tullete kommentaren din også.
  Jeg skyter mellom 12 og 15 000 skudd pr. år, så vil vel påstå at jeg trener nok.
  Er heller ikke det som er saken. Kan du med sikkerhet vite nøyaktig hvor kula treffer hvis dyret beveger seg ? Nøyaktig avstand til viltet og kulefall ? Vindavdrift ?
  Da har jeg utelatt de menneskelige faktorene som skyteferdigheter, rekylanslag, pulskompensasjon m.m.
  Svarer du ja, kan du garantert hente et gull i OL da du ligger langt over deres evner. Er svaret nei, så burde du aldri ha avfyrt et skudd på den avstanden.
  Egentlig så det bare en dust som skriver som du gjør. Burde egentlig vært fratatt retten til jakt.

 27. Vetle Valsgård 5. desember 2013 kl. 22:55

  Dårlige skudd? Uforsvarlige hold og vinkler?

  Jeg vet ikke hvilken reportasje dere har lest men jeg har nå i alle fall lest en der 22 dyr ble felt på humant vis og uten skadeskyting.

  Dette er helt normale inngangs og utgangssår – er dere sarte? Hva tror dere skjer når dere skyter dyr, at de faller døde om uten en skramme og dør av ren godvilje?

  Jeg blir rett og slett oppgitt.

  Kjør på Pål Erik. Takk for at du deler! Det bruser i jegerblodet! En vakker dag skal jeg ta meg en tur dit jeg også.

 28. Those who can, do!
  Those who can´t, critise!

  Dårlig plassert skudd? Det er jo akkurat der jeg har siktet og ment å treffe!
  Uforsvarlig avstand på 300mtr. Håper du fleiper? Ellers bør du trene mer!

 29. Støtter Mathias. En rekke dårlig plasserte skudd og uforsvarlige skyteavstander.
  Som seriøs jeger avfyrer man ikke skudd på 290-300 meter.
  Du skriver masse tøv om hvor effektiv en A-Max er. Når jeg skriver tøv er det fordi hele artikkelen bærer preg av dårlig plasserte skudd og fullstendig uforsvarlige skyteavstander.
  Kort summert en skam for hele jegerstanden. Hadde du vært på mitt jaktlag hadde jeg sent deg på hue og ræva hjem. Den type jegere er ikke velkommen i et seriøst jaktlag.
  Eneste positive var at du ikke nøt alkohol før på flyplassen hjem 🙂

 30. Mathias:
  Hva snakker du om? Forferdelige skudd? Skaper ikke bra inntrykk av Norske jegere?

  Neivel, det er ditt synspunkt, jeg har et annet!

 31. Flott innlegg. Snart bukkejakt igjen 😉

 32. noen forferdelig stygge skudd? har ikke kjøttet noen betydning? skaper ikke et bra bilde av oss jegere i dette landet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*