Blaser R93 ny pipe

Jeg bestemte meg for en god stund siden, at jeg måtte ha ei pipe til i Blaser’n min. Det måtte være et kaliber som ga meg mulighet til å skyte mer for mindre kostnad enn det 7mmRM gjør. Der er jo 6,5 i en særstilling i Norge, siden jeg da ønsker å bruke denne også til rådyrjakt.

Ny pipe (ekstra) til Blaser R93

Ei pipe til for Blaser’n min. Denne gang i kal 6,5×55 som skal kappes og gjenges.

Kaliber 6,5x55

Pipe i 6,5×55 uten sikter. Da de aldri ville bli brukt.

Målet er å ha en kort og kompakt rifle m/demper. Her har jeg merket hva jeg må ha for å kunne ta av/på tofot med demper påmontert

Målet er å ha ei så kort og kompakt rifle m/demper som mulig. Her har jeg merket hva jeg må ha for å kunne ta av/på tofot med demper påmontert. Samtidig vil jeg ha litt hastighet på kula. Det blir litt Ole Brum, Ja, takk begge deler. Men lar det seg gjøre?

Samtidig på min. krav fra myndigheter overholdes. Min 84cm på våpen

Samtidig må min. krav fra myndigheter (selvfølgelig) overholdes. Min 84cm på total lengde av våpen og min 40cm på pipe

Kappet ca.10cm med gjengestigning 14x1

Kappet ca.10cm av pipa som nå måler 46-47cm. Og gjenget den med M14x1

Forskjell i pipelengde mellom 7mmRM og 6,5x55

Forskjell i pipelengde mellom 7mmRM (kappet ca.3cm) og 6,5×55 (kappet ca.10cm) nå skal det sies at magnum pipe er 65cm ny og std. pipe er 56cm ny.

A-tec Carbon demper ble valgt etter anbefaling av Anders. Hadde egentlig tenkt på en CTM4.

A-tec Carbon demper ble valgt etter anbefaling av Anders (A-tec). Hadde egentlig tenkt på en CTM4, men lot meg overtale.

"Varseltrekant" om for varm demper. Smart løsning.

«Varseltrekant» om for varm demper. Smart løsning. Skal se om vi ikke får aktivert den? Men, man må være klar over retningslinjer for safetytag.

Selvsagt ble det hylser fra Lapua. Ingen over, ingen ved siden av...

Selvsagt ble det hylser fra Lapua. Ingen over, ingen ved siden av… Etter min mening! Det er så «ille» at jeg velger kaliber utifra hva Lapua leverer av hylser. Eneste unntaket jeg har gjort er i 7mmRM som jeg kan huske og der ble det Norma. Skulle ønske Lapua fikk ut fingeren å produserte hylser i 7mmRM også.

Skaffet 200stk til denne pipa. Da har jeg en god stund

Skaffet 200stk til denne pipa. Da har jeg en god stund. Hvis ikke får jeg etterfylle…

Federal 210 hetter, brukt de over mange år.

Disse hettene har jeg brukt i mange år. Har aldri hatt noen tull med de.

50stk ferdig med hetter. Klare for å få påfyll av krutt

50stk ferdig med tennhetter. Klare for å få påfyll av en passe dose N19 krutt.

Norma N19 skytterlagskrutt for 123grs kuler

Norma N19 skal være «good shit» for 123grs kuler. Om jeg oppnår ønsket presisjon og hastighet gjenstår å se!

123grs kula kommer i hendig pakning á 500stk

123grs kula kommer i hendig pakning á 500stk til en god pris.

Hornady A-max er den ultimate kula for rådyr i 6,5 etter min mening

Hornady A-max er den ultimate kula for rådyr i 6,5 etter min mening. Finnes i 120/123/140grs utgave hvor 123grs har en betydelig høyere BC enn 120grs kula. 140grs blir litt for tung i denne pipa som er kappet. Hadde det vært full lengde hadde jeg nok gått for 140grs kula.

Pakket i 5 poser á 100stk i esken

Pakket i 5 poser á 100stk i esken

Ble ladet opp i forskjellige mengder krutt for å finne hastighet vs krutt

Ble ladet opp i forskjellige mengder krutt for å finne ut av hastigheten og hvor det stopper opp.

De 3 bukkene bruse

Skyter konsekvent 3-skudds grupper for testing og i jaktrifler.

Stakkars bukken i Skottland om noen uker

Stakkars bukken i Skottland om noen uker, Han vet ikke hva han har i vente. Men jeg må først finne riktig ladning mtp presisjon og hastighet.

Rengjøring av pipe før 1.skudd. Det er greit å få ut all møkk etter testskudd på fabrikk(?) etter gjengejobb osv.

Rengjøring av pipe før 1.skudd. Det er greit å få ut all møkk etter testskudd på fabrikk(?) eventuelt lagringsfett og ikke minst etter gjengejobben.

Alt klart for 1.skudd

Alt klart for 1.skudd

Kronograf er et viktig verktøy. Da slipper man å "tro" slik som enkelte gjør.

Kronograf er et viktig verktøy. Da slipper man å «tro» slik som enkelte gjør.

Display på Magnetospeed (kronograf)

Display på Magnetospeed (kronograf)

Nå kommer bilder av skivene og utskrift fra kronografen. Alt er skutt på 100mtr og med 3 skudds grupper, med tofot og baksekk.

MERKNAD: ALL BRUK AV LADEDATA PÅ EGET ANSVAR!!!

Dette er i mitt våpen, skutt av meg. Alle ladninger er gjort av meg. Om noen bruker disse, så er det på EGET ANSVAR!

Værdata: 2014.04.19 / 998hPa / 12° og blå himmel. Riktig så fint påskevær.

Det så slik ut på skiva. Jeg skyter kun 3 skudd grupper på jaktrifla og under arbeid med utarbeidelse av ladninger.

Det så slik ut på skiva. Jeg skyter kun 3 skudd grupper på jaktrifla og under utarbeidelse av ladninger. 1 skudd var utenfor pappen, da jeg bare hadde grovjustert kikkerten.

Her er serien med 44grs N19

Hadde forventet en litt høyere hastighet enn dette med 44grs. som start punkt. Tar man vekk skuddet med 771m/s så er det jevn hastighet.

mm

Min feil det skuddet som dro ned. Hvertfall en god del av dette. Men slik er det noen  ganger.

m

Når jeg gjør mitt blir det straks litt bedre, noen ganger. Men grupper opp imot 25mm liker jeg ikke.

m

To grupper som går i hverandre. Men hvis gruppene går stabilt på 15-20mm så er det helt greit med tanke på jakt.

m

Hastigheten øker stabilt med 10m/s pr. 0,5grs krutt. Fortsatt alt for lav hastighet…

mm

Ikke fornøyd med grupper over 20mm. Men jeg kan justere settedybden også. Nå er friflukten satt til minimum. Det vil si omtrent i bommen.

Tragisk grupper. Har ingen forklaring.

Tragisk grupper. Har ingen forklaring, min feil!

m

Begynner å hjelpe litt på hastigheten som fortsatt øker jevnt med 10m/s pr. 0,5grs krutt.

m

De to gruppene til venstre er jeg veldig godt fornøyd med presisjonsmessig. Aner ikke hva som skjedde med den på 44mm??

825m/s begynner å nærme seg. Skal nå teste med mer "mat" i hylsa. SÅ får vi se hvor det stopper. En siste utvei er å bruke magnumhette. Da får man fort 10m/s mer. Men det hjelper ikke med hastighet om ikke presisjon er tilstedet!

825m/s begynner å nærme seg. Skal nå teste med mer N19 i hylsa. Så får vi se hvor det stopper. En siste utvei er å bruke magnumhette. Da får man fort 10m/s mer. Men det hjelper ikke med hastighet om ikke presisjon er tilstedet!

Når jeg ser påladninger med 46,5 og 47grs N19, så er det veldig jevn hastghet. Slikt liker jeg. Neste gang skal jeg ta med noen andre blinker som egner seg mer for retikkel 60 når man skal finsikte. De skivene jeg har brukt er treningskiver for 200m BR. Jeg klarte å klusse til fila(?) fra Magnetospeed’n derfor har jeg ikke med hastigheten på alle skivene. Heldigvis noterte jeg en kladd for meg selv mens jeg holdt på.

Værdata 2014.04.19 / Trykk 998hPa / 12grader 

mm

Skal også sies at jeg satte på et Bixn Andy avtrekk, som jeg har hatt liggende i 1år på hylla. Jeg må innrømme at jeg er ikke helt sikker på om jeg liker det bedre enn mitt orginale avtrekk? Da mitt orginale egentlig er veldig bra. Vil trolig bytte litt mellom orginale og Bixn Andy for å ta en avgjørelse på hva jeg bruker. Det er jo super enkelt å bytte. Kun 2 skruer som løsnes bare.

 

10 Svar på “Blaser R93 ny pipe”

 1. Peder Kristoffersen 1. mai 2014 kl. 01:11

  Takk 🙂

  Har et carbonstokk prosjekt på gang til 6mm BR’n.
  Lett og ergonomisk jaktstokk. En carbondemper er vel på sin plass da.

  -Peder

 2. Førsteinntrykket er meget bra. Funker knall på 6,5×55 ihvertfall. Dette er mer en jaktdemper enn banedemper. Uansett så har jeg aldri hastverk på banen. Så for meg så er det greit å ikke ligge å banke ut skudd, men heller ta det med ro.

 3. Peder Kristoffersen 30. april 2014 kl. 21:58

  Herlig lesing.

  Jeg heller mot carbon 01 demperen jeg også.
  Hvordan er førsteinntrykket?

  -Peder

 4. Denne kula har utpreget BT, og 73 mm gir et grep som om lag tilsvarer kaliberet, altså 6,5 mm. I min Sauer-pipe kappa til 55 cm funker det flott. 3-skuddsamling 9 mm.

 5. Takker for info. 73mm det var kort! Men som du sier du får et skikkelig grep om kula. Skal øke enda litt på kruttmengden for å se når hastighetsstigen flater ut. Jeg tipper jeg er der vært øyeblikk.
  Når jeg vet maks hastighet skal jeg begynne å tune settedybden, til jeg oppnår ønsket presisjon.

 6. Har skutt med 123 grs Nosler CC. Lastet 46 grs N-19. Når jeg satte dem til totallengde 73 mm, kom presisjonen. Kan tyde på at skikkelig «grep» på kula betyr mer enn kort friflukt.

 7. Det var ikke veldig imponerende presisjon. Ikke veldig dårlig, men likevel.. Ville prøvd å sette kulene dypere. Det gjør av og til underverker!

 8. @ Taxen
  Kan godt hende at jeg forsøker med VV om jeg ikke oppnår ønsket presisjon. Men inntil videre skal jeg «forske» på N19 (URP) og se om det funker som tiltenkt.

  @ Thomas
  Takker

 9. Thomas Haugland 22. april 2014 kl. 09:46

  Nydelige bilder! Hastigheten passer bra med mine erfaringer, med tilsvarende pipekapp på 6,5×284 mister jeg jevnt 60’ish m/sec og ligger jevnt 60’ish m/sec over 6,5×55 i V0.
  I 6,5×55 pipa har jeg litt lavere V0 enn deg, men har heller ikke ladet opp noe annet enn ladninger for å brenne opp restekruttet.

 10. Du tycker inte bättre om vv 150 alt vv 160 krut i 6,5×55 ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*