Villgeiter

Dette er en tur som foregikk i 2009, og ble i utgangspunktet lagt ut på kammeret.no Nå er den forbeholdt de som var med på tur, og ingen andre!

Jeg ble invitert på avskyting av villgeiter, hvor skyteavstand er ”litt” lengre enn det man (tydeligvis) kan snakke høyt om på kammeret.no uten at det blir støy fra moralens voktere… Slik som det ble i tråden Bukkejakt Skottland 2009 & Langholdsjakt/moral

Men jeg hopper uti med begge beina atter engang…!

Etter invitasjon og noen mailer/telefoner frem/tilbake, så hadde vi avtalt dato/tid/sted, jeg la inn ekstra god tid for å være der til den avtalte tiden. Men gud hjelpe meg, det tok ikke Tyske bobiler hensyn til! Kom derfor ikke frem til det tidspunktet jeg skulle og ble 1,45 time forsinket.

Et sted i fjellheimen

Etter en kort hei og litt snakk samlet vi troppene, 4 jegere og grunneieren. Kjørte oppi fjellheimen og på med ryggsekk, vi hadde da drøyt 3 timers marsj foran oss.
Vi kom fra denne retningen nedi i dalen. Og den første timen var grei med slak stigning…

Vi skulle inn i tåka og opp i høyden.

Så begynte klatreturen… Her er vi over tåka, men vi er ikke fremme enda…

Jeg ble nå satt ordentlig på plass kondisjonsmessig (bare å innrømme) hvor Bjarte snur seg med bredt smil og sier at nå skal bystøvet ut av kroppen…
Jeg dannet da naturligvis ”baktroppen”. Vi kom omsider til topps, hvor det ble speidet etter geiter. Jeg og Kenneth nærmet oss hytta som Bjarte, Per og Ørjan allerede var kommet frem til.

Da spotter Jeg og Kenneth en flokk geiter på 7 dyr på en avstand som tilsvarer det 20. drepevinduet (verifisert) på avstandskortet mitt.
Vi diskuterer litt vind frem/tilbake, og jeg sier at dette skuddet tar jeg ikke her&nå på denne avstand. Det er alt for langt med den vinden vi har nå! Vi ser fremover og finner en fin kolle som gjør at vi kommer inn til det 10. drepevinduet på avstandskortet. Vi finner den beste ruten for å smyge oss innpå i skjul av fjell/koller/stein. Etter en stund er vi i posisjon der hvor vi hadde sett oss ut en fin plass, men jeg får ikke ordentlig støtte på rifla og må smyge meg litt til venstre hvor jeg bruker jakka som underlag på toppen av ei gresstuste.
Geitene hadde nå i løpet av tiden vi brukte på ansmygingen, beitet seg ut i det 11. drepevinduet, og jeg sier at bare MÅ ta bilde av de først, før jeg lar skuddet gå…

Hvor tror dere jeg satte dette skuddet…  Texas heart shot… 

Selvfølgelig ville jeg ta den største og fulgte den i kikkertsikte.
Vind var 2,5-3,5m/s omtrent 90º på skuddretning, stilte for den svakeste og holdt langt bak i treffsonen, men likevel innenfor ”kjerneområdet”.
Skuddvinkel var på ca.15-17º oppover hvor jeg trakk i fra x-antall klikk høydemessig. Det ble knall&fall med en 140grs Amax i 890m/s som traff overgang kropp/nakke hvor geita trillet 8-10mtr nedover. Min første geit var et faktum!

En staslig kar, som til slutt måtte bite i lyngen.

Lørdagen var det tåke og dårlig sikt, men Per og Kenneth ville ut… Noe som resulterte i 2stk geiter. Nuvel, det ene kan kanskje diskuteres, om kjeet regnes som 1 *ler* størrelsen var som en hare. Skuddvinkel var ca.45º nedover i ”god” avstand.

Picasso var med hele veien, meget snill og en ordentlig kosegris. Lørdag ettermiddag så det da slik ut:

Fjellet var fylt med deilige multer.

Og ikke minst blåbær…

Søndag formiddag så hjalp vi grunneieren med å samle sammen litt rusk&rask litt bortenfor hytta, som skulle ned fra fjellet. Hadde holdt på en stund med dette, da jeg spotter 2stk sau høyt oppe i fjellsiden over oss på betydelig avstand. Grubler litt over de, men gjør oss ferdige før vi går ned hytta igjen. Tar håndkikkerten og finner de på samme sted… Fa** det er geiter sier jeg…
Jeg og Per griper våpen & ammo, Kenneth napper med seg avstandsmåler og vi finner en fin kolle ovenfor hytta som vi kan ligge på.

Fra kollen vi skjøt fra ser det slik ut:

Litt zoom på kamera:

Og gjennom kikkertsikte mitt, så det slik ut:

Jeg er rimelig sikker på at vi kunne ligget i timesvis å sett på disse to. Vi lå også en stund og diskuterte vind, og ikke minst skuddvinkel…

Avstand er det 10. drepevinduet på avstandskortet mitt.
Vind ca.3m/s inn fra kl.07
Vinkel er ca.27-28º oppover, hvor jeg trakk ifra x-antall klikk i høyde pga dette.

Vi avtalte at Kenneth skulle telle ned fra 3-2-1-pang! Så vi skjøt likt.
Grunneieren sto igjen på hytta og kikket med håndkikkerten sin, han hørte kun ett smell. Begge dyrene sto fortsatt på beina???
Geitebukken min snudde seg 180º etter 1.skuddet, og jeg hadde allerede tatt ladegrep… Skudd No.2 fra meg gjorde kort prosess… Gud hjelpe meg og den bukken gikk på trynet utfor berget i fritt fall kast i kast ca.35-40mtr nedover fjellsiden.
Bukken til Per hadde fått 2 skudd og sto bredbeint så det holdt (ufattelig å tro i etterkant da begge skudd satt perfekt) Jeg hadde allerede tatt ladegrep og sendte en Amax bak bogen på den og ut brystkassa. Da gikk den på trynet bak en stor stein på ei fjellhylle.

Det værste av alt, er at vi har det på video, jeg har i etterkant sett den (mange ganger) i slow motion. Og jeg kan se trace’n etter kula mi i lufta og innslaget i bukken… Samt at den går utfor stupet (selvfølgelig).
Dere får nøye dere med -1- stillbilde.

Her er undertegnede og Kenneth sammen med geitebukken som luktet ordentlig MANN! (1.skuddet satt bra!)

Her står jeg på platået som min bukk havnet etter ”fallet” hvor man kan se at det er rimelig bratt terreng!

Fra samme platået ned mot hytta:

Her er bukken til Per, som også luktet MANN.

Totalt ble det da 5 geiter i løpet av helgen. Vi hadde planer om å jakte på vei hjem også, men pga av tåka som kom sigende lot det seg ikke gjøre.

Snøen ligger fortsatt, her kommer tåka sigende.

Må bare få takke Stein for velvillig utlån av sin Eberlestock Phantom riflesekk. Utrolig praktisk på en slik tur. Rifla er ikke i veien og du har begge hendene frie. Slik type sekk er nå skrevet opp på lista over ”Må ha ting”. Og hvertfall når du drar med deg ei rifle som er så tung som jeg gjorde… Men på en annen side, jeg får testet ut mitt prosjekt:  Langholdsrifle i cal.6.5-284 på en maksimal måte.

Gandalf på tur…

Hjorten var på samme sted, og observerte oss både når vi gikk inn i dalen og når vi kom ut igjen…

Kamera som er brukt er Canon G9, ingen er Photoshop’et, men merket etc ved bruk av Paint.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*