Bukkejakt Skottland 2009

Vi var 4 jegere fra Norge som skulle fortsette der vi slapp i fjor, med ny tur i år. Sven Arne og jeg hadde reist sammen i fjor, til samme sted. I år så skulle Patrick og Stein også være med. Jeg og Stein skulle være der i 9dg, Mens Patrick & Sven Arne skulle være der i 7dg.

Fra venstre: Patrick, Stein, Sven Arne og Pål Erik


Avreise 2009.05.06 fra Gardermoen i knallblå himmel og sol med innsjekk og reise som gikk smertefritt. Vi fløy med…

Over Sør Norge et sted på vei til nye eventyr…

Landet i Edinburgh til regn, tåke… Slik var været de 4 første dagene.

Våre våpen ble tatt imot direkte av ei blid og service innstilt dame fra tollvesenet, ved siden av transportbåndet for kofferter, som sjekket papirene våre. Og fulgte oss ut gjennom tollen og rett til leiebil skranken. Meget hyggelig dame som ønsket oss god jakt… Selv om hun syntes rådyra var veldig søte da.

Fikk hentet leiebil hos Hertz, Jeg og Stein en Ford Mondeo, som overhodet IKKE egner seg på de veiene vi skulle etter hvert… Vi brøytet torv med fronten, så bilen ikke kom lenger… Stein måtte ut å løfte vekk torv!

Sven Arne og Patrick en Opel Astra. Det høres kanskje litt råflott ut at 4 personer har 2 biler. Dette skyldes 2 ting: Vi står mye friere under jakta. Bruker mindre tid på å komme ut på post. Dessuten skulle Sven Arne og Patrick hjem på onsdag, mens jeg og Stein skulle hjem på fredag.

Plugget i GPS’n og Ron’s place var lagret fra i fjor. Det var rett på i underkant av 2timer.

Shaun hentet oss torsdag morgen kl.0800 for å reise til skytebanen for sjekk om vi var innskutt med riflene våre. Var hyggelig å se Shaun igjen.

Fra venstre: Shaun, Pål Erik, Patrick, Stein

Alle 4 satte skuddene i skiva der de skulle være og vi var klare for bukkejakta.Her er det Stein som sjekker rifla etter flyturen.

Alle hadde forskjellige kaliber/våpen, og ingen av oss brukte noen std.jaktkule.

Fra venstre:
Patrick cal.223 Nosler Bal.tip 55grs
Pål Erik cal.6,5-284 Hornady A-max 140grs.
Stein cal.280AI Berger VLD 168grs
Sven Arne cal.308 Nosler Bal.tip 150grs

Fra topp:
Sako75 m/Swarovski 3-12×50 i cal.223
Blaser R93 m/Zeiss V2,5-10×50 i cal.308
Stiller m/Zeiss V2,5-10×50 i cal.280AI Trykk her for 280 Ackley Improved [LINK]
Sauer 200STR m/S&B PMII 5-25×56 i cal.6,5-284 (links) Trykk her for Prosjekt:Langholdsrifle cal.6,5-284 [LINK]

På omvisning i deler av terrenget med Shaun så vi 5 dyr, hvor 2 av de var bukker. Den ene ble forsøkt felt av meg, men jeg så bare deler av skallen og hønna før den gikk inn i skogen. Den gikk rolig å beitet og så oss aldri. Var en fin 6-tagger, som vi aldri så mer.

Jeg og Stein skulle jakte i området bak ”slaughterhouse” første kvelden. Vi jaktet sammen, og spottet 3 geiter og 2 bukker totalt på forskjellige steder i området. Disse gikk ut/inn av skogen ved et hogstfelt på ca.300m eller mer på forskjellige steder.

Slik kan et kart se ut over jaktområdet. Her er bilvei, hogstflater og sti inn til forskjellige poster skissert.

Plutselig kommer det en bukk ut på samme sted som vi har spottet den ene geita. Bukken holdt seg i ei glenne på andre siden av hogstfeltet med en avstand på 285m. Jeg så dette var en liten bukk, trolig 4-tagger. Hadde vind med ca. 5m/s fra høyre.

Holdt en ½ MIL inn i vind…. Pang… Den sto fortsatt på beina, men bredbent og hardt truffet. Avventet noen sekunder før jeg ga den 1 skudd til og den gikk i bakken. Da jeg kom frem, så hadde bukken fortsatt bast. Og for en liten skranglebukk. Ferdig vommet, avkappet bein så veide den 9kg med hodet og frakken på??? Det er faktisk samme vekta som Dachsen min hadde.

Her kikker jeg opp mot stedet jeg skjøt ifra, dere får da en lite inntrykk av skuddvinkel. Begge skuddene mine satt litt langt bak på dyret, 3cm ifra hverandre. 2.skuddet hadde dratt med seg litt av vomma pga vinkelen dyret sto i og lagde litt søl.

Her peker jeg rimelig nøyaktig på stedet jeg skjøt fra. Skulle holdt 0.7 MIL, så hadde skuddet vært midt i bogen. Det er helt tydelig at A-max ekspanderer! Noe jeg skulle få bekreftet så det holdt, senere i uken… Prosjekt: Langholdsrifle cal.6,5-284 var innviet!!!

Fredag morgen var det regn, vindfult 8m/s, hPa = 950
Jeg og Sven Arne jaktet bak Slaughterhouse, Været skifter fra regn til sol på kort tid.

Vi spottet geit og bukk på 550m på samme sted, som jeg så de sammen med Stein dagen i forveien. Denne bukken kalte vi for 500meters bukken.

Med den vind vi hadde nå, så var det uaktuelt å skyte, ikke kom jeg meg nærmere fra her vi sto. Vi prøvde å gå inn fra andre siden, men fant ikke dyrene igjen. De blir rett å slett borte noen ganger.

Lørdag morgen:
Regnet noe helt jævlig, da jeg gikk opp på Cassock Hill i øs, pøs, regnvær og tåke… Så et dyr på toppen som gikk inn i skogen, dette kom aldri ut igjen. Uvisst om dette var geit eller bukk? Men jeg lå å ventet ferdig justert til 350m… Her kommer tåka rullende.

Ned dette elveleie kom jeg fra toppen på Cassock Hill.

Fikk Patrick til å ta bilder av meg. Den sitteplata er bare helt genial. Sitter en stropp i plata som du huker i beltet. Da er sitteplata på plass, uansett når du setter deg ned.

Forskjellen mellom vått og tørt stoff. Gode jaktklær gjør seg i Scotland, jeg er helt tørr på innsiden både når det gjelder bukse og jakke.

Regnet medfører også at alt utstyr må gåes over og tørkes… Samt oljes inn pånytt.

Etter endt formiddagsjakt og våpenpuss i går pga regnvær osv, besluttet Stein og jeg å sjekke at våpnene våre gikk som de skulle. Fant en stein på størrelsen til en håndflate i raset ved elvebredden…. Pang… Sentertreff fra begge. Avstand = 300m

Søndag morgen:
Sol, vindstille, rima bilruter, hPa = 975
Reiste alene til Aberlosk (upper road) hadde ikke før satt meg, så kommer bukken på hogstfeltet, han er i bevegelse hele tiden med bakenden rett mot meg. Forsøkte å stoppe den med å plystre. Da stoppet han med rumpa rett imot meg og nakken var gjemt bak noe smågraner. Den begynner å nærme seg skogkanten avstand var 255mtr. jeg hadde flere ganger underveis vurdert å skyte den i nakken… Men den var litt for urolig til at jeg ville ta et slikt skudd akkurat her & nå.

5mtr fra skogkanten vrir den seg lite granne og stopper, slik at jeg kan sette skudd bak bogen og ta motsatt skulder på vei ut med A-max’n… Øker trykket på avtrekket og kommer så langt i avtrekket mitt at det er rett før skuddet går. Da ser jeg i kikkerten at bukken snur seg igjen med rumpa mot meg! Nå skjer alt i brøkdelen av et sekund, og tenker ”shit la gå” og slipper skuddet… PANG….bukken ramler som en sekk. Texas heart shot… midt i ræva. Bukken var en fin 6-tagger.

Inne på ”Slaughterhouse” bare å henge ifra seg dyret. Merke med navnet ditt, området den er felt i. Og resten blir tatt hånd om. Begynner å fylles opp med dyr nå…

Dette er fra fryserommet

Her er det lunch/middag på Eskdale Hotel hvor vi pleide å spise helt til vi fant et annet sted som hadde samme priser. Bedre og mer tiltalende mat og generelt finere sted…

Kaffe, is og søtsaker ble inntatt som dessert på Pelosis, trivelig sted og vi nøt sommervarmen.

Dette bildet er tatt fra bordet vi satt på ute ved Pelosis, der hvor traileren er på vei er det trangt og derfor enveiskjøring… Bak så kan Eskdale Hotell (som allerede nevnt) syntes så vidt.

Siden jakta er fredet i kirketiden på søndager, og de lokale setter pris på at tilreisende også møter opp. Så besluttet vi å gå i kirken… Not! Jakta er selvsagt ikke fredet. Stoppet bare for å ta bilder, da kirken er fin.

Tilbake etter lunch og snart klare for ettermiddagsjakta.

Ettermiddag:
Fortsatt knallfint vær. Reiste opp til Langshawburn jaktet fra gården og nordover.. Hadde gått kanskje 100m så kom bukken ut bak meg. Den stoppet midt på grusveien og jeg sto å siktet på bukken med rifla på ”stående, lang arm” uten mulighet til å skyte for bilen sto rett i skuddlinja. Var egentlig komisk å se på. Bukken bestemte seg for å gå ned i elveleie. For meg var det 10 skritt, så sto jeg på kanten ned til elveleie. Da jeg fikk øye på den så var jeg allerede i kne stående og fulgte den med rifla. I det jeg tok avtrekk så måtte bukken løpe over en forhøyning som jeg ikke så/tenkte på. Noe som resulterte i at jeg skjøt av forbeinet…. Jeg så beinet hang og slang… Da er valget enkelt for meg, jeg skyter til dyret ligger eller magasinet er tomt. Fulgte på og skjøt en gang til, og en eksplosjon av vinterpels… De av dere som bruker V-max på kråker vet hva jeg snakker om… Bukken gikk rett ned, landet bak en liten forhøyning. Eneste jeg så var bukken som strakk hals og nektet å legge seg. Avventet noen sekunder for å se om den la seg…. Noe den ikke ville, da lot jeg den få et skudd i nakken. Første gang jeg har brukt 3 skudd på et rådyr, eller dyr overhodet.

Dette er Amax i ca.890m/s fra en 6,5-284 på ca.60m hold… Utgangshull er som en tennisball! Avstand = ca.60mtr. Bukken var en liten 4-tagger

Til stor forundring ovenfor meg selv, så klarte jeg å tenke før vi reiste omkring hva vi skulle oppbevare rådyret i, når det lå i bagasjen på leiebilen? Jeg var innom XXL i en annen forbindelse, og da så jeg hva vi trang: Handleposen som XXL har til sine kunder. Spurte pent om å få kjøpt en!

Genialt, ikke noe søl i leiebilen. Og passer perfekt til et vommet rådyr.

Denne kvelden var det en vannvittig fin solnedgang. Bildet yter ikke solnedgangen rettferdighet.

Da jeg kom til Slaughterhouse, så var også Stein og Patrick der. Viste seg at også Sven Arne hadde vært der også. Alle 4 hadde skutt dyr denne kvelden. Det er de 4 som henger mellom Patrick og meg.

Ny morgen med en fin soloppgang et annet sted i terrenget:

Denne passerte utgangsdøren vår med 1,5m. Rakk så vidt å ta bilde av den. Det tusser av de…

Sosialt samvær etter jakta på morgenkvisten, før vi reiser inn til byen for mat.

På ettermiddagen reiste jeg opp bak Slaughterhouse hvor jeg gikk opp på selve Blue Cairn Hill og spottet mot Wedder Brows. Her er det muligheter for drøye hold om man ønsker.

Satt der til ca.1910, før jeg bestemte meg for å bevege meg ned til hogstfeltet, hvor jeg har sett 500-meters bukken 3 ganger tidligere… Var et eller annet som sa meg at jeg burde reise dit i kveld. Og for en kveld det skulle bli etter hvert… På vei ned fra toppen så passerte jeg dette området. Store tunge graner, mosegrodd grusvei… Utrolig flott området.

Hadde bestemt meg for å sette meg på et annet sted en tidligere, slik at jeg var mye nærmere trefallet hvor jeg hadde spottet bukken tidligere.
Kl.2000 spotter jeg dyr på 670m øst ved elveleie i håndkikkerten, og før jeg får tenkt meg om så har jeg automatisk justert høydetårnet med 47 knepp på kikkertsikte… Jeg blir obs på dette og begynner nesten å småflire av meg selv. Viser seg at dette er ei geit. Går 10min til, så kommer det enda ei geit på drøyt 400 m rett nord nede i elveleie, 5min etter dette kommer 3.geit på ca.500m øst. Jeg har nå 3 geiter ute samtidig og INGEN bukk?? I tillegg får jeg nå et rådyr som bjeffer bak meg sørøst inne i skogen. Men vind kommer fra nordøst, så den er riktig, kan ikke bli tatt på vind her jeg sitter nå. Hvertfall ikke av dette dyret. Jeg driver nå å sveiper området mellom disse 3 geitene, for å finne bukken. Plutselig spotter jeg et nytt rådyr rett nord nede i elveleie 394m unna. Klarer ikke å se hva det er med håndkikkerten. Skrur kikkertsikte på 18-20X da ser jeg det er 500 meters bukken jeg har spottet tidligere i uken! Den kommer rett mot meg 393, 392, 391m… Jeg begynner nå å se bak meg for å trekke meg lenger unna. Bare for å bryte 400m grensa. Har svak til ingen vind fra høyre, prøver først sittende med tripod’n… Dette blir for urolig, så jeg legger ut beina på den, og får lagt meg helt ned. Da blir alt så meget bedre. Bukken vinkler øst og følger elva… 396, 397, 398m… Passerer 402, 403, 404m hvor jeg har positiv måling flere ganger på rette siden av 400m. Forsøker nå å stoppe den med å plystre, eneste reaksjon var en liten justering på radaren (les:ørene)

Bukken fortsetter å beite og tusler rundt, den nærmer seg skogen og jeg har bestemt meg for å ta denne. Da bukken stopper har jeg dønn stødig anlegg. Forlegger siktepunktet inn i eventuell vind, men fortsatt innenfor vitalt området. Er det mer vind enn jeg har beregnet, så vil kula drifte inn i bogen på bukken, og avtrekket er på vei….. Pang… Jeg ser i kikkertsikte at den faller som en stein. Tar ladegrep og skrur ned forstørrelsen til 10-12X i tilfelle den kommer seg på beina og jeg vil da ha et større synsfelt i kikkerten… Avventet i noen minutter… Jeg så den lå der og var fornøyd.

Nå begynner rådyret som har bjeffet tidligere å bjeffe nedover hogstfeltet inne i skogen med et jævla spetakkel.. Ble liggende å avvente om dette dyret skulle vise seg, til det begynte å bli mer enn litt skrumlemørkt. Da måtte jeg gi meg. Reiste rundt på andre siden da dette var kortere vei for meg å hente dyret fra den siden av hogstfeltet.

Skuddet satt nøyaktig der jeg siktet. Avstand = 411m

Da jeg var oppe ved bilen igjen, var det så mørkt. Og gud å glad jeg var, for at jeg tok med meg en boks cola inn i bilen når jeg dro ut…

Jeg og Stein jaktet sammen igjen og 60m rett foran oss holdt det på 2stk med disse. La meg si med engang: Du skyter IKKE grevling i Scotland!!! De er totalt fredet og medfører strenge straffer. Som Ron sa på direkte spørsmål omkring dette:

Du får lavere straff om du tar liv av kona di!!!

Jeg spottet ei geit som kom ut av skogholtet og krysset bekken da jeg jaktet sammen med Stein. Fikk summet meg og tenkte hun må krysse bak oss, og da vil jeg se henne. Nappet tak i kamera og der kom hun. Stein så ut som et ? og lurte på hva jeg drev med, da han ikke hadde sett geita.

Her har jeg tatt et utsnitt av bildet over, nå ser man geita tydelig! Hun gikk 5m til så fikk hun vær av oss og snudde 180grd og løp tilbake i skogen hvor hun kom fra.

Optikk på tur.

2x Swarovski EL 8,5×42
Zeiss V 10×42
Zeiss RF 8×45

Optikk på tur. Skal du på en slik tur så vil jeg påstå det lønner seg med ordentlig optikk. Du sitter mange timer med kikkerten, gjerne i dårlig vær. Har du dårlig optikk da, så vil du gå glipp av mange dyr. Det er ihvertfall min mening. Ja, jeg vet det finnes andre gode merker også. Men det jeg skal frem til er at kvalitet lønner seg.

Jeg og Stein sammenlignet Swaro’n hans med Zeiss RF som jeg hadde med meg. Dette gjorde vi 2-3 kvelder. Jeg vet egentlig ikke hva vi ble enige om?
Sluttsummen av det vil jeg nesten si er dødtløp. En kveld syntes jeg Zeiss’n var best, en annen kveld syntes jeg Swaro’n var best.

Swarovski må jo nå få ut fingeren og lage en håndkikkert med avstandsmåler. De taper mye på å ikke ha dette i markedet.
Testet også Avstandsmåleren… Hadde måling ut til 1570m en rekke ganger, fra sittende stilling. Jeg er imponert!
Det jeg ikke er så fornøyd med er at avstand kan være vanskelig å se på høylys dag. De syntes rett å slett litt for dårlig. Burde nesten vært et mørkt felt nederst i kikkerten som avstand kom frem på.

Det er hardt å være gårdshund, her er det ”Trigger” som hviler middag etter en lang dag.

Hender han vil ha oversikt også, mens han sløver…

Planlegger ettermiddagen i Aberlosk og forskjellige poster utifra vind.

Viktig hjelpemiddel for å se vindretning og postering ut fra dette.

Eneste jeg så den kvelden var denne rovfuglen. Hva det er vet jeg ikke? Men det er mye rovfugl i området. Fascinerende å se de flyr.

Avstand = 316m retikkel P4 i en S&B PMII og dette er medforstørrende. Årsaken til at jeg nevner dette er den evinnelige diskusjon om for/mot medforstørrende retikkel. Sitter igjen med inntrykk av at noen av de som uttaler seg, bare har lest om det på ”supersniper.com”. Klarer man ikke å skyte presist med dette? Denne rovfuglen er samme størrelsen som (ca) ei kråke.

Da var det ferdig ryddet, pakket og klart for hjemreise hvert øyeblikk.

Måtte stoppe innom Slaughterhouse for å hente alle skallene som var ferdig preppet.

Totalt ble det 22 bukker, fordelt på 4 mann.
Jeg og Stein 4stk. hver, Patrick skjøt 6 og Sven Arne skjøt 8stk.

Solnedgang et sted mellom EDI og OSL i 30.000 fots høyde

Inn over Norge omtrent ved Stord iflg. Kaptein

Da var vi tilbake på OSL og den Skotske bukkejakta var det over for denne gang, vil takke Patrick, Sven Arne & Stein for et topp reisefølge. For ikke å snakke om Ron & Shaun, vi ses neste år…

Mine bilder er tatt med Canon G9, det er IKKE brukt photoshop eller andre ting. Eneste som er gjort er å legge inn tekst/streker/ringer i Paint. Det er 1 bilde som det er tatt et utsnitt av, noe som står i teksten. Det er i tillegg 1 bilde som er beskjært pga skuddskader som det ikke er noe poeng i å legge ut her…

Ett svar på “Bukkejakt Skottland 2009”

  1. Dette innlegget var trivelig gjensyn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*