Langholdsjakt, hva & hvordan (part 2)

Jeger & våpenets presisjon:

Vi snakker da IKKE om den ene gruppa for «ørten» år tilbake… Som du skryter av på banen til venner & bekjente. Men det du presterer i snitt hver gang du trener! Samtidig så er det en liten forskjell i presisjon mellom det du presterer på bane og det du presterer i felt!

Har du ei rifle som samler 5skudd @ 100mtr på 20mm. Så er dette meget bra presisjon, dette er ikke uoppnåelig. For å holde regnestykket enkelt, så sier jeg at feltmessig presisjon er 50% økning fra bane og blir da 30mm. Tar vi regnstykket på 30mm i felt, og ganger med 10X så er vi på 30cm @ 1000mtr som er storviltprøva i Norge. Legg merke til her, at dette bare er våpenets/skytterens presisjon i teorien. Praksis er noe annet…

Vi har enda ikke regnet med vind / temperatur / luftrykk / spinn / vinkel…

Hvis vi fortsetter enkel matematikk, og jeg sier at følgende dyr har et «vitalt treffområde» (som vist under) og ser hvor langt ut vi kommer utover myra med nevnte presisjon på våpen&jeger i regnestykke ovenfor:
Rådyr = 20cm, tilsvarer avstand på ca.660mtr.
Rein = 30cm, tilsvarer avstand ca.1000mtr.
Hjort = 30cm, tilsvarer avstand ca.1000mtr.
Elg = 40cm, jeg stopper på 1000mtr… Da det ikke er noen misjon å regne lenger ut… Eller…?

Når vi har klart for oss hvilket presisjons potensial våpenet/skytter har sammen. Så er vi helt avhengige av å finne ut hvordan våpenet oppfører seg for å oppnå det vi ønsker:

«Knall & fall» ved første skudd, og dette krever perfeksjonering og en mye mer dedikert jeger enn normalt!

Hva mener jeg med dette?
Man må virkelig ønske å kunne mestre langholdsjakt. For jegere som først dukker opp på banen rett før jakta begynner for å avlegge sine pålagte 30 treningsskudd… Så vil jeg bare si at langholdsjakt er ikke for dere!
Men for de av dere som er villige til å lære å kjenne ditt eget våpen, øke kunnskapen og finne din begrensning, så er jeg sikker på at du kan utvikle din egen dyktighet, langt forbi det du selv trodde var mulig.

Mange rifler trenger opptil flere skudd etter full våpenpuss, før de har «satt» treffpunktet sitt tilbake der det er skal være. Som et eksempel kan jeg nevne min BR rifle, som etter full puss gir meg treffpunktavvik fra 4 til 11mm. med forskjellige piper, rifla trenger da 1-3 skudd i pipa før treffpunktet er tilbake der det skal være. I ei rifle med dårlig presisjon som har en egenspredning på f.eks 5cm@100mtr så vil det være umulig å oppdage dette treffpunktavviket etter puss. Dette er slike ting man må finne ut av og dokumentere ovenfor seg selv, hvis man skal drive med langholdsjakt. Har man treffpunktavvik etter full våpenpuss, er det ikke feil, men heller riktig å gå på jakt med ei «upusset» rifle som du har noen få skudd igjennom pipa. Da vet du at 1.skuddet går der du ønsker…

Husk også at du må sjekke hvordan rifla oppfører seg på 1.skudd, om vinteren og sommeren. Det er en forskjell mellom -20dg.C på toppjakt og +20dg.C. etter bukken 10.august. Her er det viktig at du tester og noterer hvordan våpenet oppfører seg. For å drive med langholdsjakt, må du kunne eliminere eller kalkulere med dette. Gjør det til en vane og test 1.skudds presisjon på banen hver gang du er der, og skriv notater.

Har du vertikal spredning, så kan det være flere årsaker. Dårlig rekylopptak, unøyaktig hjemmeladning, dårlig bedding av rifla. Skyt så ofte du kan over en kronograf, se på hastigheten… Er denne jevn? Dokumenter dette etter hvert som du skyter, da mantel/karbon bygger seg opp i pipa.

Etter at du pusset rifla ordentlig og skutt x-antall skudd i pipa, så den har satt seg på riktig treffpunkt (1-3 skudd, tidligere forklart), så tell hvor mange skudd du kan skyte uten å pusse før hastigheten stiger så mye at det medfører skudd utenfor «vitalt treffområde». Høyere hastighet vil ha et høyere treffpunkt (enklest å se på lengre hold).
Din innskyting og avstandskort utover myra er basert på en bestemt hastighet, og en forandring i dette vil skape et annet treffpunkt. Dette må du være klar over!

En økning på 50fps etter en del skudd er ikke uvanlig og kan skifte treffpunkt opp imot 20cm @ 800mtr.

Eksempel er som følger: Avstand 800mtr til viltet.
(ja, jeg vet dette er svake ladninger, kun ment som eksempel)

Hastighetsforskjell vs klikk ved treffpunkt +/- 50fps.
Kaliber 6,5-284 med kule Hornady A-max 140grs BC = .550

2850fps (868m/s) = 66 klikk på kikkerten (1cm klikk)
2900fps (883m/s) = 64 klikk på kikkerten (1cm klikk)
2 klikk forskjell = 16cm avvik i treffpunkt @ 800m pga hastighet.
Tørr jeg påminne om vitalt treffområde på et rådyr?

Denne økningen skyldes karbon og mantel i pipa. Så for din egen del, ha kontroll på antall skudd, sørg for gode pusserutiner og vær oppmerksom på dette. Bruk kronograf så ofte som mulig på banen og gjør notater omkring hastigheter og forandringer omkring dette, slik at du kjenner ditt eget våpen på en best mulig måte.

Spørsmål til deg: Er du er villig til å gjøre alt dette? Dette er det bare du som kan, og skal svare på ovenfor deg selv og ingen andre! Langholdsjakt krever en mer dedikert jeger, som er villig til å nedlegge mye tid & trening og ikke minst lære hvordan og hva som kreves for denne typen jakt.

Men det absolutt viktigste man lærer er: Når man IKKE skal skyte!

2 Svar på “Langholdsjakt, hva & hvordan (part 2)”

 1. Strålende artikkel!!!!
  Er selv aktiv jeger og jegerprøveinstruktør. SOM DU STADIG INNPRENTER ER IKKE DETTE NOE FOR HVERMANSEN!
  men for de som har jaktet en stund og er over middels erfaren, kompetent og Ansvarlig!
  Har jaktet endel i utland og avstander er som du sier hva vi her kaller forkastelig.
  Kirgisistan og ibex i +4000 m høyde og vind og kulde og pluss 300 m bratt opp eller ned er hva jeg møtte og fikk melding om hva som var normalt der!
  Da er dette en ypperlig artikkel! Men og som inspirasjon til å skyte og trene på avstander langt over 150 m.
  Vennligst fortsett!
  Hilsen
  Tore

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*