Langholdsjakt, hva & hvordan (part 3)

Valg av våpen & kaliber: Hva skal du jakte på da?
Man må se på hva som kreves for å nedlegge dyret? Det er mange forskjellige rifler på markedet, rett fra hylla nytt, brukt eller custom helt etter din egen smak. Uansett, det du trenger for langholdsjakt er ganske ”enkelt” presisjon. Alt annet er smak & behag.

For å ta noen av ytterpunktene innen langholdsjakt, så vil det være stor forskjell i treffsone og krav til anslagsenergi når det gjelder toppjakt vs elgjakt på langhold… Du må tenke på om kaliber/kule har nok ”punch” for å gjøre jobben, samtidig må presisjonen være akseptabel utover hogstflata, eller fra en dalside til en annen…

Her trekker jeg frem 3 rifler i forskjellige klasser.
Light: Prosjekt .223 [LINK]
Medium: Mitt eget prosjekt i cal.6,5-284 [LINK]
Heavy: Dakota Longbow T-76 i .338LM [LINK]

Billigst: Brukt Sako .243 [LINK]
Men, det absolutt enkleste og billigste er som en kompis har gjort… Gått i butikken og kjøpt en brukt Sako i cal.243, matet med riktig ammo så går denne som en stråle ut til ca.650m +/-

Du må kunne trene jevnlig med våpenet, for å lære det å kjenne uten å bli ”sliten” av rekylen. Her er det helt klart at jo tyngre våpen, jo mindre rekyl… Men vi snakker om jakt, og da må man kunne bære det med seg også. Vil tro du er enig i at det å drasse med seg ei rifle på 8kg inn på fjellet for å jakte rein er lite interessant? På den typen jakt er det gjerne ei ultralight rifle som gjelder. Men er den ultralight rifla stabil nok til å avlevere et presist skudd langt der ute når du trenger det? Det er ingen hemmelighet at ultralight’e rifler kan være kilne å håndtere presisjonsmessig, selv innenfor normale Norske jaktavstander. Men intensjonen bak denne tråden er som sagt, ikke innenfor normal Norsk jaktavstand. Men langt ut på den andre siden…

Hvis vi ser på ei rifle som vil fungere godt til langholdsjakt, så vil jeg tippe de fleste ligger innenfor 4-6kg med kikkert. Dette kan sammenlignes med ei vanlig god/solid jaktrifle opp til og med ei varmint rifle. Da har vi ei rifle som er stabil, samtidig som den er bærbar. Hvis denne er bygget på en riktig måte med balanse og ergonomi, så er dette håndterbart for de aller fleste. La meg med engang si at du trenger IKKE en Sako TRG m/S&B PMII på toppen eller tilsvarende rigg slik som min (se over). Du må ganske enkelt ha ei rifle som er presis.
Om det står Tikka T3, Blaser R93, Remington eller hva, spiller ingen rolle!

Et godt råd er:
Begynn med det du har. Ikke invester masse NOK før du vet at dette er noe du vil! Samtidig vil jeg påstå at man IKKE bør bruke masse opptjente kroner på noe som ikke er verdt noe, når rifla er ferdig! Da er det bedre å ta forventet totalsum og kjøpe noe brukt/nytt, som du kan bruke med engang og heller selge det du har.
Har du derimot ei rifle fra før, som samler brukbart. Bruk den og oppgrader etter hvert. Min prioriteringsrekkefølge i oppgradering av våpen du allerede har, vil være:
# Montasje
# Optikk (eget kapittel senere)
# Avtrekk
# Stokk
# Pipe

Montasje:
Dra Visa kortet og gråt en gang… Du ikke vil angre. Det finnes mye på markedet, men kjøp noe solid. Har du flere rifler, eller sysler med tanken om at du skal ha flere rifler i fremtiden, kan det lønne seg og tenke fremover. Slik at du har samme montasjesystem på alle våpen. Tenk Formel 1 når det gjelder tyngdepunkt og få kikkerten så lavt som mulig. Da vil du unngå ei topptung rifle som blir vinglete sideveis.
Pass også på å få montert basen rett, det finnes mange rifler der ute med skjev montasje, og det er ikke presisjonsfremmende.
Sett gjerne på ei skinne med 20MOA tilt med engang.

Avtrekk:
Her er det mange og sterke meninger om avtrekksvekt for jakt… For min egen del så vil jeg ha et avtrekk som er rent, og ikke for tungt. Det kan gjerne være to-punktsavtrekk. Selv bruker jeg å justere til ca.700gram +/-. Har brukt avtrekk helt ned i 280gram (ikke skrivefeil) på jakt. Og nei, det er ingen sikkerhetsrisiko! Men du må vite at avtrekket er så lett. Noe mer enn 1kg på avtrekket ville jeg aldri vurdert…

Stokk:
Er egentlig bare smak og behag. Selv foretrekker jeg stokk som er mest mulig vedlikeholdsfri (begynner å bli lat..) lik McMillan / HS-Precision etc.
Husk bare at den skal passe deg i lengde og høyde.

Pipe:
Her er det en stor jungel av muligheter. Det være seg fabrikat, twist på pipa, hvor mange bommer du vil ha, hvor lang, hvilken profil osv.
Her våger jeg en påstand, det er ingen vits i å investere i ei match pipe til 6-7k hvis ikke resten er på stell. Da må kassa være rettet (Blueprintet) klakker være rettet opp, støtbunn på bolt være rettet opp osv…

Balanse:
Bør være ved rekylklakken, må jeg velge vil jeg heller ha rifla litt fremtung enn baktung. Er det ei baktung rifla vil den virke ”vinglete” og en enkel løsning er å sette på en demper så er balansen (cirka) utlignet. Dette er også årsak til at mange kapper pipa ved montering av demper. For å opprettholde balansen i rifla.

Velg kaliber utfra hva du skal jakte:
Kal.223
Kal.243/ 6XC
Kal.6,5-06 / 6,5-284
Kal.7mmRM / 280AI
Kal.300winmag
Kal.338RUM / 338LM

Mange vil nok nå spørre om hvorfor andre kaliber ikke er nevnt?
Dette er mitt valg omkring hva jeg ville sett etter. Her har jeg også vurdert presisjon og ”punch” i kula.
Hvorfor er f.eks .22-250 ikke med? Jeg ville heller gått opp til .243/6XC osv.
Hva med .408Cheytac eller .416Barret?
Helt klart gøy å ha i skapet, men skytekostnader er høye. Samtidig som jeg ser et stort problem med å skaffe komponenter i disse kalibre. Derfor velger jeg rett å slett å ”glemme” de…

Dette er kun mine vurderinger, med mine kriterier.
Det er INGEN fasit for andre jegere.

Ett svar på “Langholdsjakt, hva & hvordan (part 3)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*