Langholdsjakt, hva & hvordan (part 4)

Optikk – kikkertsikte

Kikkertsikte, hva trenger man?
Det viktigste med et kikkertsikte, er nøyaktighet på klikkene. Har du stilt 43 klikk opp for å skyte på en gitt avstand, og stiller 43 klikk ned igjen, så skal du være i senter. Dette er meget viktig, er ikke kikkerten nøyaktig på dette, så må du enten få levert den på service, eller skaffe et annet kikkertsikte av bedre kvalitet.
Du trenger ikke 25x eller mer (selv om jeg personlig liker høy forstørrelse). Har du et kikkertsikte av god kvalitet på 10-12X så er dette enn god start til å begynne med. Kjøp gjerne brukt, da dette vil gi deg mer for pengene dine. Skal du kjøpe et kikkertsikte med formål til Langhold, ville jeg sett på noe som har 16x til 20x.
Nei, du trenger ikke Schmidt & Bender PMII etc… Du trenger heller ikke mildot retikkel, du vil klare deg lenge med vanlig Tysk #4, eller et std.plex retikkel. Personlig syntes jeg Tysk #4 er for trang. Men dette er bare min personlige mening. Uansett det du MÅ ha er et kikkertsikte som har utvendig justeringstårn i høyde, eller en mulighet for ettermontering av dette!

På samme måte som jeg nevnte vedrørende montasjer på flere våpen og benytte samme montasjetype. Så gjelder dette også for optikk. Husk «KISS» metoden for din egen del. Her er jeg sta og egen. Jeg SKAL ha 1cm klikk og retikkel i 1.plan for langholdsjakt. Da slipper jeg og tenke på hvor mye et knepp utgjør på f.eks 674mtr. Har du 1cm klikk, og retikkel i 1.plan på alt av optikk, så spiller det ingen rolle hvilket kikkertsikte du har med deg, da alle blir justert på samme måte.

Hvilken retning vrir du tårnet for å justere kikkertsikte i høyden? Det er faktisk noe å tenke på! På mine kikkertsikter vrir jeg med klokka (Zeiss / S&B) Igjen «kiss-metoden» for deg selv. Har du da en kikkert (f.eks Leupold) som du vrir tårnet motsatt, så kan det fort gå galt hvis du ikke tenker deg om, noe som i verste fall kan medføre skadeskyting. Igjen dette har med å luke ut «muligheter» som kan skape et problem.

Uansett styr unna kikkertsikter som skifter navn for hvert år, men ser like ut. Gjerne annonsert med at de er ”hvertfall” like god som Zeiss, og kanskje brukt av en eller annen spesialavd. I et land du ikke har hørt så mye om. Disse har gjerne mulighet for forskjellige farger på retikkelet, med 25 forskjellige styrker på trådkorset (samt blinklys & 2 hastigheter) Dette kan beskrives på en enkel måte: Styr unna den shiten…
Hvis man ikke skjønner at det er kvalitetsforskjell på et kikkertsikte til 1190,- og et til 20.000,- så fortjener man ikke bedre. Men noen må lære på den harde måten!
Jeg sier ikke at man må ha et kikkertsikte til 20.000,- Men det finnes en mellomting! I mellomsjiktet finner man mye bra. Selv om man kanskje må fire på noen krav(?) Hvis man ser på optikk til +/- 10.000,- så vil du finne mye optikk som er god! Både blandt nytt og hvertfall på bruktmarkedet!

Her kommer det en del bilder med hensyn til hvordan de forskjellige justeringstårnene ser ut, hvilken vei du justerer (som jeg påpekte) og hvor oversiktlige de er.
Leupold:
Bilde fra IWA2010, Noen Leupold kan leveres med .1mil klikk

Leupold leverer og custom til en spesifikk kule/hastighet etter ditt eget ønske.

Her er det nye tårnet på Mark4 serien til Leupold

Som beklageligvis er totalt ubrukelig, da man må trykke ned den kappen i midten for å få vridd tårnet. Det var faktisk vanskelig nok innendørs i 20grd varme. Tørr ikke å tenke på hvordan dette er med handsker på i marka.

Bushnell 4200 6-24×50:


IOR 3-18×42 har store fine tårn. Her har eier gjort en liten tilpassing med sin patron vs klikk

Nightforce BR

Helt greie tårn, men til mitt bruk ubrukelig grunnet 1/8″ klikk, hvor man skrur seg ihjel for å komme utover.

Nightforce NXS

Zeiss Conquest

Zeiss Victory serien:

Mod.4-16×50
Jeg hadde store forhåpninger til 4-16×50, da den har «alt» man trenger. Helt til Zeiss la retikkelet i 2.plan

Mod.6-24×56 har klikk på 0,5cm

Her har eier modifisert litt igjen for patron vs klikk.

Mod.6-24×72 denne er stor…

Her med org. umodifiserte tårn.

Hensoldt

4-16×56 FFP, har alt man ønsker seg

Mod.6-24×72, hvis noen lurer på dette med camo tape, så er det rett å slett for å prøve å unngå riper i kikkerten. Jeg har det på alle mine.

Schmidt & Bender Zenith

Mod.2,5-10×56

Med ettermontert tårn i høyden, som dekker det meste en jeger kan komme ut for.

PMII serien har tårn med både singleturn og doubleturn på rattet.

Mod.4-16×50

Her er det singleturn på rattet.

Mod.5-25×56

Med doubleturn på rattet, ved 2.runde kommer det gult merke i de 3 vinduene på toppen.

På IWA2010 viste S&B en ny kikkert PMII 3-20×50, men som de sa, når den er i butikken vil den være 3-21×50. De har også forandret tårnet noe, samt at den nå blir levert i 2 forskjellige farger. Se også det «lokket» på toppen som har sprettet opp på de 2 nærmeste, dette viser at kikkerten er på runde 2. Mens den lengst unna er på runde 1.

Her er det vridd på runde 2, hadde man vært på runde 1 så hadde lokket på toppen fluktet tårnet.

S&B har igjen tenkt og brukt hodet: Tusen takk :D For de som ønsker kan man da skyve ned en ring, og låse tårnet i en posisjon. Her er det opptil bruker å velge hva man vil. Hvorfor er det ikke flere produsenter som tenker slik?

Ett svar på “Langholdsjakt, hva & hvordan (part 4)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*