Bukkejakt i Skottland 2011

Endelig var tiden kommet for årets bukkejakt i Skottland. Iår skulle vi ha med en ny mann og mye av turen er jo reisefølge. Krister er en kjernekar og passerte nåløyet for hvilke som ble invitert med. Stein gidder jeg ikke å uttale meg om da det er 3. året vi reiser sammen til Skottland. I tillegg så jakter vi sammen, her hjemme i Norge etc. så det sier seg vel selv.

Fra venstre: Stein, Pål Erik & Krister @ OSL før avreise.

Reisen over gikk bra, gjennom custom med våpen gikk smertefritt og ut av flyplassen. Hadde avtalt at Shaun skulle hente oss på EDI og han sto klar utenfor. Drøyt 1,5 time senere var vi i residensen til Stryde Wildlife Management, drevet av Shaun & Tracy.

En typisk jaktdag består av følgende: Opp kl.0330, frokost 0345 og ut i bilen 0415, På post 0500.

Frokostblanding & kaffe

Så jakter vi frem til ca.1000, da er hjem til en velsmakende (stor) lunch laget av Tracy. Bestående av havregrøt + egg, bacon, bønner, evnt blodpudding og haggis (blodpudding & haggis er ikke helt min favoritt) istedenfor havregrøt. Etter denne lunchen er det i seng for litt søvn. Så står vi opp kl.1600 til middag med store porsjoner og velsmakende mat.

Lasagne i store porsjoner

Med tilhørende dessert…

Dessert

Etter jakta om kvelden så er det (selvfølgelig) mulighet for en matbit, og litt sosialt samvær på kjøkkenet med godt tilbehør.

Undertegn. på kjøkkenet

Innskyting etc… i video under.

Men tilbake til jakta: På vei til post i Blackhouse må jeg passere en liten bekk da jeg får øye på denne karen. Kaster av meg sekken og fisker opp kamera, sniker meg frem til kanten på bekken da han har et stykke igjen og jeg står klar. Jeg har han på 1,5m da han oppdager meg…

HVEM ER DU, OG HVORFOR KIKKER DU SLIK PÅ MEG?

Oter på 1,5m hold

Oii, det var en skummel mann. Tørr ikke være her lenger!

Oter

Jeg stikker…

Oter

Når jeg kommer opp på posten hvor planen var å sitte ikveld, så er hele området fullt av fu***** sheep.

Texas Heart Shot…

Jeg forlater like stille som jeg kom og tar en annen post isteden. Her skal jeg få min første lærepenge…

Sør for Blackhouse

Ned fra «cutlane» til høyre i bildet kommer det etterhvert en svær bukk. Her oppdager jeg tabben jeg har begått! Jeg har IKKE sjekket hvordan anlegget er for rifla,  før jeg skal skyte… (*notert bak øret som dyrbar lærdom) og oppdager da at anlegget er alt for høyt, slik at jeg får en unaturlig stilling. Jeg må da stå/sitte halvveis oppreist. Og siden avstand bare er 140m.  så tenker jeg at dette er ingen problem! Får bogen i trådkorset og begynner å klemme på avtrekkeren. Akkurat i det jeg vet at skuddet går, så sklir høyre benet mitt… PANG! Bukken løper av sted, og blir borte. Ikke en lyd å høre noen steder. Jeg sitter å avventer lenge, da bukken løp inn i et smalt skogfelt hvor det er en ny cutlane på baksiden. Sitter å håper at den skal komme ut igjen der. Men bukken er og blir borte. Min første bom på dyr et et faktum!!! Hvordan kan jeg så si at jeg vet det er bom? Jo, jeg filmet hele situasjonen. Man kan trygt si at dette ble sjekket noen ganger før jeg gikk av post fra undertegn. Ble også vist til Shaun hvor han sa det samme. Innslaget i gressbakken satt 20cm over skuldra på bukken. Shaun «måtte» jo fortelle sin yngste sønn Ross om min bom og at jeg hadde det på video. Noe Ross gjerne ville se! Etter visning av video så ble jeg påminnet om bommen til stor latter for alle andre enn meg… Men jeg fortjente det! Nei, videoen av bommen blir ikke lagt ut!

Video fra blackhouse

Ny jakt, denne gangen skal jeg opp bak Slaughterhouse hvor jeg har flere gode minner. Finner fort plassen min og får rigget meg tilrette.

Utstyr fra venstre: Blaser R93, Kestrel 4000 vindmåler, Zeiss RF 8×45, Zeiss tripler (3x) som gjør håndkikkerten til 24x og en Panasonic HDC-SD90. Alt sammen bæres i en Eberlestock sekk.

Bak Slaughterhouse

Det stemmer meget bra det vi går ut ifra på forhånd, med tanke på kulebane/temp/trykk. Vi har utarbeidet dropptabell med 10 grader og 980hPa i trykk. Er greit når teori stemmer med praksis.

Kestrel 4000

Bruker også iTouch med program Ballistic FTE & Bulletflight. Bruker dog FTE i all hovedsak. Hadde også iSnipe, men det er kastet ut.

Kestrel 4000 & iTouch m/ballistic program

Ferdig justert for skudd bak Slaughterhouse, se video.

Justert for skudd

Her er video av denne bukken…

Mer info om denne bukken for de med tilgang.

Ny økt sørøst for Aberlosk, vi nevnte det flere ganger. Landskapet her er ordentlig Hobbitland. Frodig og vakkert! Uten at det hjalp denne gangen… Jeg så ingen dyr her denne økta.

Sørøst for Aberlosk

Skottland har skjønt hva de skal gjøre med svartskaller… Bare å gjerde de inn, så de er samlet på et sted uten mulighet til å rømme.

Typisk en svartskalle

Grønt og frodig.

Sjekk steingjerde, slike er det milevis av.

Ny økt med jakt, denne gangen skal jeg gå fra lower road, krysse middle road å gå rett sør mot Longshawburn. Skulle vise seg at det skulle skje mye og flere knallfine opplevelser!

Etter å passert middle road, så går jeg ned i et nytt elveleie. Her har jeg høy gammel skog på venstre side og nyplanting som er noen få år gammel på høyre side. 200m før lower road får jeg en voldsom bjeffing fra et rådyr foran meg, som er i skjul av ei stor gran. Fra bjeffingen hører jeg dyret løpe inn i nyplantingen til høyre og beveger seg rundt og i min retning i skjul av plantefeltet for å få vittring av meg! Dyret var rett å slett sinna! Det bjeffer for annenhver busk i plantefeltet. For min egen del så rygger jeg inn under skjørtet på 2 store grantrær og ligger klar. Kan se skyggen av dyret  2 ganger i plantefeltet og det har nå passert meg med 40-50mtr og det blir stille… Flere minutter går og plutselig stuper dyret ut av plantefeltet og hopper over bekken jeg har fulgt sørover. Dyret stopper på min side av bekken ca.50mtr unna meg. Jeg ser med engang at dette er en bukk, og det er bare sekunder om å gjøre før den får vittring av meg da det blåser i bukkens retning. Trådkorset finner bogen og skuddet går, ser bukken markerer for et godt treff og stuper inn blant store grantrær. «Shit…» tenker jeg, det skuddet skal sitte der jeg siktet, avventet i 5-10 minutter og det var fortsatt stille… Går forsiktig frem til der den sto og kikker i retningen den løp, joda den ligger rett ut under ei skjørtegran 8-10mtr inne i skogen fra der den sto da skuddet gikk. Det var et perfekt treff, men bukken var så oppjaget og full av adrenalin, at det var sikkert derfor den løp som den gjorde(?)

Sinnataggen og meg

Jeg kom fra øverst i høyre bildekant, og bukken kom ut av nyplantingen bak meg. Hvis jeg skal skryte litt og legge på så sier jeg det er en 6 tagger(?) dog kaller jeg selv dette for en 4 tagger. Hva kaller du bukken 4 eller 6 tagger?

4 eller 6 tagger?

Inngang satt midt i bogen, og utgang ser dere. Omtrent som en golfball.

Perfekt treff, dette er utgang.

Etter å ha gjort opp bukken og lagt den igjen for henting senere så krysser jeg lower road, og begynner i et nytt elveleie. Passerte en liten dam etter 400-500m og fant meg en fin kolle for å ta meg 10min pause å nyte livet…

Nord for Longshawburn

Etter en stund blir jeg oppmerksom på et dyr, uvisst hvilket kjønn da jeg bare ser bakre halvdel. Så snur den seg og viser frem en hodepryd jeg sjelden har sett i jaktområdet her hvor jeg jakter. Tenker med det samme, du skal ned uansett vinkel/avstand! Bukken står halvveis gjemt bak noen busker, hvor han observerer området. Her står han lenge… Bare kikker seg rundt. Kikker såvidt på klokken, og etter ca.10 minutter bestemmer han seg og setter fart. Hopper over bekken og slakker av litt på tempoet. Jeg forsøker å plystre, ingen reaksjon. Da roper jeg HEYYY!!!! Og det er full brems på fire stive ben, og et par øyne & ører er i min retning umiddelbart.

Trådkorset finner bogen og skuddet går automatisk, hvor jeg ser bukken faller og blir borte i smellen. Ladegrepet blir tatt og jeg er avventende… Konstanterer at den er fellt og går frem.

6 tagger

Dette er en en av de fineste bukkene jeg har felt her om det ikke er den fineste(?)

Bukken & meg

Bare et bilde til etter at jeg har tatt den frem til møtepunktet hvor jeg blir hentet av Shaun og de andre.

6 tagger’n min

Shaun kunne fortelle at det er mer enn 3år siden noen har fellt bukk i dette elveleie hvor jeg har gått idag.

Ny dag, nye muligheter. Nå skulle jeg poste sør for Longshawburn evnt spot & stalk sørover i elveleie. Litt avhengig av hva jeg følte for og selvsagt hvordan været var. Her skimter man stigen opp til posten i enden av trærne. Den er dog ikke mer enn 1,5m høy.

Sør for Longshawburn

Skulle vise seg at denne boksen ikke var så stabil som jeg ønsket.

Sør for Longshawburn

Fra posten over elveleie ser det slik ut.

Utsikt fra posten

Litt annet bilde bare. Fra posten min til skogkanten på andre siden er det ca.150mtr. og lenger innover cutlane.

Sør for Longshawburn

Denne dagen hadde vi all slags vær. Fra sol til kraftig regn og vind. Hvor jeg etter en stund satt å tenkte at er det noen dyr som vil ha mat, så kommer de når det er opphold? Gikk en snau time, så kikker en bukk frem. Med dette været og den ustabile boksen jeg sitter i så er det «lotto» å avfyre skudd… Jeg holder på med denne bukken i over 1 time. Når det regner stikker han inn i skogen, er det opphold så kommer han ut å spiser, men da har jeg så mye vind at boksen svaier. Trådkorset svinger over halve dyret… Det er ikke aktuellt å skyte for min del. Etter langt å lenge så har jeg faktisk opphold fra regnet, bukken kommer ut, og vind har løyet så jeg har et solid siktepunkt. Avstand er ca.165m og skuddet går, bukken faller og jeg hører innslaget. Da dukker problemet opp!!! Hvor f*** krysser jeg elva? Vanligvis er dette ei lita elv hvor du kan krysse hvor du enn måtte ønske, men med alt regnet vi har hatt er elva til over knærne mine. Dette medførte at jeg gikk nedstrøms 200mtr uten å finne noe kryssningspunkt, så gikk jeg oppstrøms 200m og fant (håpet jeg) et sted som ikke så alt for ille ut. Snørte buksa stramt rundt anklene, tok med meg rifle, kniv og stropp til å dra dyret med. Hadde vann halvveiss opp på leggen, men jeg holdt meg tørr. Fikk gjort opp dyret og dro det med meg tilbake.

liten bukk

Så var det om dette var en 4 eller 6 tagger igjen. Jeg så jo før jeg skjøt at den ikke var stor, for meg er det en 4-tagger. Men opplevelsen jeg hadde gjorde at jeg «måtte» felle den. Er litt våt utenpå som du ser, men helt tørr innvendig.

Meg & bukken

Rommet til meg og Stein, så slik ut før vi «flyttet» inn med utstyr.

Soverommet vårt

Denne kabelsalaten er for opplading av pc, kamera, video, iTouch, telefon. Jeg hadde med meg adapter fra Engelsk til Norsk stikkontakt. Og Stein hadde med seg skjøteledning med plass for 3 stikk. Da har vi for å lade det vi trenger av elektronisk utstyr.

Rot

Deilig å våkne til blå himmel og denne utsikten om morgenen fra soveromsvinduet.

Utsikt fra soverommet

Mens husets katter var forvist til vaskerommet ved siden av kjøkkenet. Her er 2/3.

2/3 av husets katter

De tok mer enn gjerne imot litt kos.

2/3 av husets katter

Cassock Hill er et flott sted, hvor jeg bare MÅ innom minst engang i løpet av hver gang jeg er å jakter i Skottland.

Cassock Hill

Jeg oppdaget forsent en bukk som kom ut og gikk inn igjen i skogen rett under pipa på rifla mi i bildet under. Var derfor mer enn klar om den skulle komme ut igjen. Området ble jevnlig saumfart med håndkikkert.

Cassock Hill

Lå å funderte på livet, da jeg ser en bukk komme fra venstre kant med retning mot der den første gikk inn i skogen.

Sjekk vinkel: -14,5 grader

Med denne vinkelen på -14,5grd så utgjør det 1 klikk på kikkerten ift vanlig innstilling.

Kestrel 4000

Video sier vel det meste?

Når jeg og Stein parkerte bilen på toppen av Blackhouse, befant denne seg her: Ser du den?

Fugleunge

Zoomet inn litt mer, håper du overlever og ikke blir revemat?

Fugleunge

Toppen på Blackhouse hadde jeg ikke vært tidligere? Gud vet hvorfor…? Dette er jo akkurat stedet for meg. Her sitter jeg på toppen og spotter etter dyr over dalen på neste fjellside, hvor dyra kommer frem for beite i de forskjellige cutlanene. Inne i skogen finnes det ikke mat, så de må ut på de åpne områdene.

Blackhouse

Masse muligheter her. Her skimtes Stein i bunn av bilde.

Blackhouse

Fordi Stein gikk med jevne mellomrom frem på kanten for å spotte ned langs veien i bunn av dalen.

Stein på Blackhouse

Når jaktdagen er over og vi pakker sammen, så hender det at vi tar noen treningskudd. Først fant vi en hvit stein i venstre kant på str med en håndflate, avstand var xxx. Skrudde kikkerten til xxx, og fratrekk 1 klikk for vinkel og trykk. Så kan dere bedømme selv hvor langt det er?

Stein hadde jo «bare» merket tårnet på kikkerten sin ut til 750m og vi hadde satt igjen en Coca Cola boks ned i veien om morgenen for litt skytetrening når jakta var over, hvis situasjonen tilsa at vi kunne gjøre dette? Avstand til den Coca Cola boksen målte jeg til 888-886-887m. fra toppen hvor vi satt. Etter litt diskusjon og utregning så fant vi ut hvor mange klikk det «burde» bli i tillegg til de 750m som allerede var markert på tårnet i høyde.  Justerte 6 klikk sideveis for vind & spinn. Skuddet gikk og ifølge treffpunkt skulle man ha stillt i tillegg 2 klikk til venstre, og 1 klikk i høyde. Meget godt skutt Stein! Se bilde under hvor treff er akkurat overgang gress/grus.

Avstand 887m. til Colaboks fra toppen

Skulle jakte på et sted jeg ikke hadde vært tidligere, husker ikke navnet i farta… Jeg kom fra innerst i elveleie venstre kant i bilde.

Sola våkner

Og skulle bli plukket opp helt i andre enden, hvor man skimter ei kløft i skogen mot himmelen. Her skulle jeg få min andre lærepenge!

Sitter med rygg mot naboterrenget

Omtrent mitt i dette området finner man en X-seat strategisk plassert.

x-seat

Hvor man ser inn i Hobbitland igjen. Dette bilde er IKKE manipulert på noen som helst måte.

Hobbitland

I løpet av denne jakta så jeg ei geit, og en liten bukk med bast. Valgte derfor ikke å skyte den. Iflg avtale skulle jeg bli plukket opp kl.0930 og jeg var på plass etter en lang og bratt stigning som var seig. Satte meg ned på en stubbe innunder ei gran i veikanten pga regn. Får igjen pusten og ser meg tilbake, der står det en flott bukk akkurat i den cutlane hvor jeg hadde passert få minutter tidligere. Griper rifla og sniker med nedover, bukken går inn der den kom fra og jeg avventet… Plutselig er den der igjen denne gangen litt lenger nede, den står og kikker nedover med rumpa til meg. Den er urolig og du ser på dyret at den ikke har store planer om å stå her lenge. Jeg sitter med anlegg over kneet, og avstand er ikke mer enn 70-80m. Det er rett før Shaun kommer og jeg vet at Vorsteren Tyr er med. Jeg legger trådkorset i nakkerota, mellom bogene og lar skuddet gå. Dyret er borte i smellen, og jeg hører bilen bak meg. Jeg går derfor å møter Shaun og Stein. Forteller at jeg akkurat har skutt etter en bukk og vet ikke om den ligger da jeg valgte å møte de isteden. Tyr blir sluppet og han forsvinner inn akkurat der hvor jeg så bukken komme ut.

Det er tyst som i graven og Tyr er borte i en god halvtime. Dyret blir friskmeldt og jeg har bommet. Hadde det vært skadet ville Tyr ha funnet det og tatt livet av bukken uten tvil. Min andre bom på dyr, er et faktum… Jakter man nok, så kommer det før eller siden, jeg vet det. Men likevel irriterende som f***.

Været denne gangen var for å si det forsiktig: Vått! Og det skiftet fort…

Hadde også en tur tilbake til the new timberroad mot Lockerbie. Stort området hvor jeg hadde samme geita fremme 4 ganger, i tillegg til et dyr som jeg ikke så hva var for noe.

Timberroad mot Lockerbie

Da var det faktisk tid for hjemreise (uheldigvis). Etter innsjekk hvor kofferter blir merket tydelig med innhold og røntgen av kofferter.

Storm våpenkoffert mod.3100

Og vanlig koffert som inneholdt sluttstykke og ammo. Vi ble i år spurt konkret hvordan ammo var pakket…

Sjekk merking

Derfor har jeg av erfaring anskaffet meg en liten Pelicase med hengelås. Her vil også et pengeskrin m/nøkkel fungere utmerket. Vi kan syntes hva vi vil om denne ordningen, men spørsmålet er hvor mye trøbbel du ønsker å få når du skal hjem? Jeg for min del orker ikke den krangelen og har derfor innrettet meg deretter.

Her er punktene de forholder seg til på skjema de fyller ut ved avreise. Det står faktisk ingen ting om låst boks til ammo(?) Men de «krever» det likevel…

Sjekkliste ved inn/utreise i Skottland

Det smakte fortreffelig med en kald Veisbier fra Erdinger etter check inn og sikkerhetskontroll.

Erdinger

Som vanlig fløy vi med Norwegian og rett før vi gikk ombord ser jeg dette merket på flyet. Gratis og fungerte utmerket. Flyturen var over i løpet av kort tid…

Norwegian

Utstyr som ble brukt av meg under turen:

Våpen: Blaser R93 i kal.7mmRM, Zeiss V3-12×56 ret.60 og ladet med 140grs Accubond i 3270fps

Håndkikkert: Zeiss RF 8×45 m/tripler 3x for tilkobling så man for 24x på kikkerten.

Foto: Canon G9 (ingen bilder er photoshoppet)

Video: Panasonic HDC-SD90

Foto – videostativ: Manfrotto 785B

Ballistic program: iTouch m/Ballistic FTE & Bulletflight

Sekk: Eberlestock X1E European model

Jaktdress: Swedteam Dakota

Støvler: Viking Pro Hunter

19 Svar på “Bukkejakt i Skottland 2011”

 1. Artig å sjå. På siste dagen dykkar møttast me jo ved lunsjbordet. Eg kom ned der på føremiddagen, medan shaun var på skytebanen med dei danskane.

 2. Hei jps.

  Takk for det.

  # Eberlestock X1E
  – Litt for tung
  – Kvaliteten kunne vært litt bedre, da stoffet har løsnet i sømmen et sted. Om jeg har vært uheldig eller om det er en reel svakhet vet jeg ikke(?)

  # Panasonic SD90
  – Jeg vurderte lenge før jeg valgte kamera. Min tanke bak dette valget var at det koster ikke mer enn jeg har råd til å tape om det skulle bli ødelagt. 4500,- er litt penger, men du mister ikke helt nattsøvn om det skulle gå sunn.
  – Enkelt å bruke, er godt fornøyd
  – Ikke fjernkontroll, det savner jeg.
  – Har ikke brukt det i regnvær enda. Men jeg vil tro at dette skjer om ikke lenge, da hjortejakta setter igang for fullt.

 3. Fant nettopp denne bloggen, flott å se at du fortsatt forteller om turene dine (har lest de du har postet på kammeret), jeg setter stor pris på dem 🙂

  Jeg har noen spørsmål ang erfaring med utstyr:
  – Eberlestock X1E European model, hva er din erfaring med denne sekken så langt på godt og vondt?
  – Panasonic HDC-SD90, takler den en våt dag ute eller pakker du den inn i noe?

 4. vi jakter for tillhil forestry,stalkeren vår heter Kenny,vi jakter uten stalker ,veldig greit
  fikk 16 bukker i år,her er en link på hvor vi bor
  http://www.georgefield-cottages.co.uk/

 5. @Tom:
  Er det hos Ron du har jaktet? Det er guiden Shaun som har tatt over nå, og det er i terrenget der vi jakter Eskdalemuir og nordover…

 6. Hei,fin artikkel og bra film,lurere på om dette er i nærheten av eskildamuir,langholm.
  har jaktet der siden 1999

 7. Kjell Tore Knudsen 6. august 2011 kl. 23:36

  Takk for en fin beretning med bilder og video. Ser ut til å ha vært en fin tur med god jakt og gode minner.

  Grattis

 8. Skottland 1/7 osv. betyr del 1 av 7….

 9. Det som står oppe på feltet over alle videoane som er lagt ut. Skottland 1/7 -6/7. Dersom det då ikkje er nummer på videoane. Ser ut som dato når eg kikka på artikkelen.

 10. Unnskyld meg, men hvilke datoer snakker du om?? Vi var der uke 20 og første del av uke 21 iår!

 11. Kjekk artikkel. Sjekk datoen, datoane som er brukt i artikkelen tilseier at de jakta i juli. Me er ikkje komen lenger enn til juni endå. Eller har de brukt McFlys DeLorean?

 12. Dette så skikkelig bra ut. Det var et rått skudd på den bukken, ble overrasket over treffet på den, skikkelig tøfft.
  Søknad innlagt for neste år. Langholdsjakt er bare noe av det råeste man kan drive med, med klærne på.

 13. Veldig bra artikkel, bra videoer og alt mulig. Det er liten tvil om at jeg skal tilbake.

  K

 14. Pål Erik @ pej.no 7. juni 2011 kl. 21:26

  @Joakim

  Vil ikke bli lagt ut på kammeret.no etter advarsel fra styret her for litt siden, på saker som var opptil 2år gamle! Slik at jeg er tydeligvis ikke ønsket der lenger(?) da jeg skapte så mye arbeid for Moderatorene med mine innlegg og svar.

 15. Stille 6,5x55 7. juni 2011 kl. 21:10

  Texas heart shoot faktisk;)

 16. Stein Johannessen 7. juni 2011 kl. 19:10

  Blir vanskelig å vente ett helt år etter dette;-)

 17. Joakim Olsen 7. juni 2011 kl. 18:37

  Knallbra, ser ut som en fantastisk tur dere hadde. Savner dog innleggene dine på kammeret, kommer du til å legge den ut der også?

 18. Kjempespennende å lese om jaktturen – du er flink å fortelle! Gratulerer med alle bukkene, særlig den DIGRE:-D Den var helt fantastisk flott!

 19. Dæsken døtte. misunnelig !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*