BR trening i Sverige.

Da det ble arrangert Nordisk i MS (Metalsilhuett) på banen i Kongsberg og det var noen av oss som var litt mer enn klar for å skyte. Så luftet jeg ideen om å reise til Fredriksberg – Sverige å trene der. Her står benkene fremme, det er lett å sette ut flagg. Da hele banen er flat.

Bengt ble kontaktet og vi fikk klarsignal om å komme. Er liksom greit å få ja, i tillegg til å få bekreftet at banen er ledig før man setter seg i bilen for en 3 timers kjøretur!

Trond, Pål Otto og jeg tok turen denne gangen, og etter 3 timers kjøring fra Oslo var vi fremme. Da var allerede Bengt på plass og stiftet opp skiver, han ville skyte han også. Været var overskyet, + 15 grader og fra ingen til svak vind hele dagen.

Vi satte opp ei rekke med 3 flagg på 100m. og ei rekke med 5 flagg på 200m. Så hadde jeg litt (les: mye) justering å gjøre med ny full lenght die fra Harrells, og ny kule fra Berger i 65grs BT. Dette er ikke gjort i en fei om du skal ha det ordentlig.

Ladeutstyr

25stk .6PPC ladet med 65grs Berger Target BT og N-133 krutt.

.6PPC m/65grs Berger Target BT

Har fått noen spørsmål om hvordan det funker med RPLE (right port, left eject) og hvorfor jeg har valgt slik. Min tanke er at når jeg da drar bolten tilbake forsvinner tomhylse ut av veien, og jeg har fri tilgang til å lade ny patron. Fjøra er justert slik at hylsa blir kastet 20-30cm ut av porten, og dere ser hvor hylsene lander på benken.

Borden Rimrock BR

Her ses hylsa på vei ut.

Bilde fra høyre side inn i "Right port"

Rett før hylsa er airborn her.

Bilde fra venstre side mot "Left eject"

Kronograf, klokke og notatblokk ble brukt.

3196fps med 52.5-klikk på kruttmålet med N-133 på ei 65grs BT kule fra Berger. Jeg begynte på 53-klikk, gikk opp til 53.5-klikk før jeg gikk til 52.5-klikk hvor jeg holdt meg resten av dagen. Hadde absolutt jevnest hastighet her +/- 8-10fps. Jeg har i alle år brukt fps og ikke ms. Så jeg gidder rett å slett ikke å regne om… De som lurer på hva det er i ms kan ta 3196fps x 0.3048 = ?ms

Brukte også klokke under trening, dette gir meg et ekstra push, hvor jeg «må» få ut skuddene innefor tiden. Gjør at jeg skjerper meg litt, noe jeg så absolutt trenger…

Etter litt frem/tilbake med kruttmengde, settedybde osv… Så skjøt jeg først på 200m. Her kommer sannheten frem hardt og brutalt! Jeg MÅ trene mer, samtidig som jeg ser helt klart at jeg sliter med rekylopptak. Da jeg får høydespredning på gruppene mine. Her fant jeg også årsaken (tror & håper) jeg. Kikkerten står litt for langt tilbake, slik at den napper meg i øynebryne, dette medfører at jeg noen ganger trekker skuldra for langt tilbake. Samt at jeg andre ganger glemmer det med kikkerten og ligger med litt press på stokken… Dette syntes med en gang og kulene stiger/synker ut av gruppa.

Her ble gruppa på 18.62mm tilslutt, når de 4 i midten måler ca.8.4mm. Min feil…

5 skudd @ 200 = 18.62mm

Hadde rekylopptaket mitt vært slik det burde, så hadde denne målt ca. 7mm og IKKE 15.34mm som den endte på. Igjen mitt rekylopptak.

5 skudd @ 200m = 15.34mm

Her er det blanding av å ikke lese vind og rekylopptak.

5 skudd @ 200m = 14.21mm

Måtte jo skyte litt på 100m også. Og igjen så er det høydespredning som ødelegger for meg.

5 skudd @ 100m = 7.61mm

Når jeg da ikke følger med på vind så blir det som det blir.

5 skudd @ 100m = 6.77mm

Tar jeg vekk skuddet som sitter i toppen, så hadde gruppa vært ca.5.80mm og ikke 11.90mm som den ble.

5 skudd @ 100m = 11.90mm

Skulle vise seg at rifla/pipa/ladning har potensiale. Hadde bare sjåføren vært på samme nivå som rifla. Bare å innrømme, har mye trening igjen. Hadde skuddet som sitter i bunn havnet sammen med de 4 andre, så hadde gruppa målt 3.01mm og ikke 9.08mm. I et stevne så er jo dette totalhavari med et slikt skudd…

Mer trening! Og følg med på rekylopptak!!! (noterer febrilsk bak øret)

5 skudd @ 100m = 9.08mm

Men dagen på banen var meget god trening for meg. Nå er det jo ikke mer enn 1 uke igjen til NM i Kongsberg. Vurderer sterkt om jeg skal løsne kikkerten og sette den 1cm lenger frem før NM? Men jeg vet ikke om jeg tørr/vil?

 

Ett svar på “BR trening i Sverige.”

  1. Arne Johansen 28. juni 2011 kl. 17:12

    Synd med det ene skuddet på 100meter. Tenker på siste bilde ditt. Ser ut som om du har funnet frem til noe som går bra! Lykke til videre, og for all del skriv artikler om det du driver med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*