Hjortejakt og fullmåne.

Hjortejakta hadde pågått lenge, men jeg hadde ikke hatt mulighet før nå. Her er et stemmningsbilde på vei hjem fra post en ettermiddag fra drevjakt.

Bilen ble fullpakket og vi fant frem koordinatene under favoritter på GPS’n til «Et sted i Norge» mitt andre hjem…

Det var observert mye hjort på bøene iflg. Der Führer, både enslige dyr og flokker på 4-5 og opp til 10-12 dyr som kom regelmessig på forskjellige bøer.

På den bøen hvor jeg skulle sitte var det en liten flokk på 4-5 dyr som vanket. I tillegg til enslige dyr, deriblant en 12-tagger og en 16-tagger. De hadde samme trekkruta og viltkamera var satt opp. Derfor vet vi at det er en 16-tagger. Hjorten pleide ikke å komme ut for sent, slik at vi gikk aldri ut før i 2300 tiden og satt til 0500 +/- avhengig av hva som evntuellt skjedde.

Merket fort at jeg var trøtt å sliten etter jobb, og satt å småduppet en stund. Eller hvilte øynene er vel et bedre uttrykk? Bøen ble regelmessig sjekket med håndkikkert og 0330 kom det en fin bukk. Selv om avstand ikke var mer enn 50m så hadde den så høy fart at skudd var utelukket. Bukken kom 90° rett på meg i toppen 10 sekunder, før den vinklet og gikk rett over bøen ifra meg, og et Texas heart shot på en hjortebukk er litt i overkant i denne situasjonen. Bukken vinklet igjen og jeg hadde den i 45° langs skogen på andre siden av bøen på 160m. Her var det så mye skygger, bukken hadde høy fart… Så den lever enda! Hvilken bukk dette var vet jeg ikke, men den var fin!

Første dagen så måtte vi ta en dagstur, jeg og S gikk inn i bunn av dalen. Og K & E gikk på toppen av fjellet. Her er inngangen til mitt andre hjem… Inn i tåkehavet.


Skulle vise seg fort at været ikke var på vår side, så vi satte oss ned og primusen kom frem for litt varm drikke.

Så ingen vits i å gå videre inn i det tåkehavet, men gutta på fjellet meldte om sol og fint vær. Enda bra at noen av oss hadde bra sikt!

Da natten kom, skulle jeg sitte på samme bø. Klokken ble 0240 så ble jeg oppmerksom på en skygge på andre siden av bøen (160m) som ikke hadde vært der tidligere. Skyggen beveget seg meget sakte, og etterhvert kom den klar av trærne og skyggen. Det var en hjort som kom utpå, men var den alene? Hjorten hadde retning rett mot meg, og ville da krysse bøen midt på med den retningen den hadde. Min tanke var da umiddelbart: Hvilken type dyr? Hvis kolle, er hun alene? Håndkikkerten ble brukt, og jeg så det var ei kolle. Jeg tenkte da, at jeg lar henne gå å beite så lenge som mulig, så hun kanskje tiltrekker seg andre dyr?

Jeg satt helt i mørket, inne i ei lita bu som vi har satt opp. Spikret sammen av europaller i front og sider, samt ei plate på taket for beskyttelse i regnvær. Blaseren ble rettet inn, slik at jeg skulle unngå minst mulig bevegelse senere. Etter 30minutter var kolla på 100m og jeg spente Blaseren og var klar. Kolla beitet og beitet. En sjelden gang stoppet hun opp og kikket seg rundt. Etter enda 20minutter så nærmet vi oss nesten 1 time fra jeg så hjorten først. Nå var kolla på 30m og måtte nå svinge til høyre eller venstre, da jeg satt på en liten høyde. Det var fortsatt ingen tegn til kalv, eller andre dyr.

Kolla svingte til venstre og jeg hadde full bredside til meg. Tenkte at nå skal jeg prøve en gang til, å sette skuddet midt i bogen for å se på resultatet. Kolla bøyde seg ned og beitet og en 140gn Accubond ble airborn. Kolla løp 15-16m (skrittet opp i etterkant) før hun fallt om. Skuddet satt perfekt midt i bogen på begge sider. Glemte dog å ta bilde av kolla. Fikk bekreftet for meg selv atter engang at min favorittplassering av skudd er og blir et høyt bogskudd. Da tar du bogen, samt ryggrad med enten splinter eller kule. Her må det legges til at man har svært lite å gå på!

Ny natt og samme bø. Men jeg har ikke mer enn satt meg, før det kommer et dyr i lett trav og stiller seg midt utpå bøen og begynner å beite. I den flombelysningen som er ved fullmåne trenger jeg ikke kikkert engang for å se at dette er en bukk! Men hvor stor er den? Opp med håndkikkerten og ser at det er en 6-8 tagger. Jeg lar han beite i fred midt utpå bøen for å bli kjent mest mulig med denne bukken. Har ikke behov for å skyte den med engang, da jeg har masse tid til å felle han før han forlater bøen. Så sant det ikke er noe som skremmer han etterhvert? Over en time har passert, og bukken beiter mindre og mindre, samt at skrittene blir flere og flere. Man skjønner liksom at han har spist seg mett og er snart i ferd med å forlate bøen.

Lyset i dotten på Zeiss’n blir tent som står på et minmum for å ikke blende øye mitt. Blaseren blir spent og trådkorset plassert på bukken. Lot den få noen skritt til for å få rett vinkel, fant bogen i kikkerten og heiste trådkorset til topp av bogen. Pang… klask, og jeg så bukken fallt som en sekk. Beveget seg ikke et eneste skritt. Bukken ble skutt på ca.60m. Og var en dårlig 8-tagger. 

Lot den ligge en stund for å se etter bevegelse fra andre dyr. Det var og ble helt stille. Ga beskjed på radioen om resultat da jeg allerede hadde hørt 2 andre skudd, og visste at traktoren snart var i drift. Vi ble enige om å avslutte for å få gjort opp 3 dyr.

Fullmåne og rimfrost på bakken er som å skyte på høylys dag når man har god optikk.

Ny natt, nye muligheter. Inatt skulle skulle også noen av grunneierne være med ut. Så vi ble totalt 6 jegere på post. Og mens jeg sitter i bilen på vei ut til min post, får jeg telefon fra Der Führer (jaktleder) om: Hvor er du? Da de har spottet 3 dyr som ligger nede på bøen. Men hjorten lå for langt unna for de som var sammen med jaktleder, slik at skal de skytes må jeg eller S ta de! Siden jeg var nærmest så avtalte vi å møtes på gården. Får parkert bilen og møter Ø, G og K2. Får sneket oss rundt på riktig side og vi ser 3 dyr som ligger nede i kikkerten. Ø sier det er ca 200m til den lengst unna. Hvor jeg sier det stemmer ganske bra iflg Zeiss’n. Nærmeste er på 160m og den lengst unna er på 190m.

Har tatt med meg rifla og Jervenduken som anlegg til rifla, legger meg ned for å se i kikkertsikte og konstanterer umiddelbart at her kan jeg ikke ligge. Har flere greiner fra trær i veien. De 3 hjortene har lagt seg fint til rette, det er ikke mulig å smyge innpå med den vindretningen som er nå og de har full oversikt. Så skal de tas, så må de skytes herfra!

Jeg må bare finne meg et ordentlig sted å ligge, om jeg skal skyte? Etterhvert ligger jeg omtrent i blomsterbedet med perfekt anlegg over Jervenduken, avstand var fortsatt 160-190m. Dyrene var forøvrig 2 koller og en kalv.

Bilde tatt på dagtid, piler viser hvor dyra lå. (privat vei)

Ø, G & K2 står et stykke bak meg og ser i håndkikkerter.

Jeg ligger klar med Blaseren spent og Zeiss’n tent hvor jeg også har stilt 3 knepp opp, slik at jeg kan holde rett på alle sammen. Ligger og veksler mellom de 3 dyrene i kikkerten for å se hvilken som reiser seg først. Skal jeg ta en, to eller alle tre? Det vil bare tiden vise og hvordan de stiller seg opp etterhvert.

15minutter passerer og ene kolla reiser seg, trådkorset finner bogen litt høyt. Pang… Klask, ladegrepet går automatisk da jeg hører det velkjente klasket fra innslaget og ser dyret faller som det skal. Kolle #2 er på beina og skuddet går umiddelbart når trådkorset ligger rolig høyt i bogen, pang… Klask igjen og jeg ser i kikkerten ønsket reaksjon. Ladegrepet går automatisk og jeg finner kalven i kikkertsikte som endelig er på bena… Pang… Klask og kalven går i bakken.


3 dyr på maks 20 sekunder fra 160 til 190m om natta på bøen. Blaseren jobbet litt intensivt kan man si. Ja, jeg er fullstendig klar over at jeg skjøt kalven tilslutt! Og det er en vurdering jeg står ved i denne situasjonen! Da sto det igjen bare å fyre opp traktoren og samle sammen dyra. Det var noen brede smil som kom bort til meg etterpå. Fikk beskjed om å sette meg på post der jeg i utgangspunktet skulle sitte, så tok de seg av dyrene. 

Reiste derfor videre og satte meg på post igjen. Denne posten har full oversikt på det som måtte komme ned fra fjellet til bøen, men den har også mye busker/trær mot veien i motsatt ende av bøen. På andre siden av veien går det også ei elv som er grensa og her krysser det også dyr. Hadde sittet der i underkant av to timer så ser jeg «noe» som ikke passer inn, men det er for tett og jeg må bevege meg. 10, 15, 20m så ser jeg 4 bein, en kropp og halsen på en bukk. Det er ikke tvil om at dette er bukk. Leter etter en åpning mellom trærne for skudd, og da kommer det selvfølgelig en bil på veien rett ved. Siden bukken ikke står langt unna veien så bremser bilen og jeg mister bukken av syne i det den stikker av. Jaja… Jeg går å setter meg på posten igjen. Den kan jo komme tilbake?

Tiden går og flittig bruk av håndkikkert i 45minutter, så står det plutselig et dyr i bakken ned mot bøen. Igjen ser jeg at det er en bukk på halsen. Bukken står i siluett, så jeg skrur kikkertsikte på 12x og ser at det er en spissbukk. Bukken står i 45° mot meg på 100m og jeg legger trådkorset akkurat i fremkant av bogen litt høyt. PANG… Klask, faller som en sekk og triller 10-15m ned bakken den sto i. Treet den sto ved kan sees i  bakgrunnen. Du ser faktisk sporet etter at den trillet i rimfrosten på bakken også. 

Skal også nevnes at 1 time senere på natten startet en Sako TRG å jobbe, og i løpet av 6-7 minutter jobbing, så lå det igjen 4 hjort.

1 natt, 2 mann, 8 skudd = 8 hjort, slakteboden ble full kan man si.

Totalt i løpet av en snau uke ble det felt 17 hjort på 3 mann. Da er det bare å vente til neste fullmåne,  så kvota blir fyllt iår også.

Utstyr under jakta:

Våpen: Blaser R93 proffesional

Kaliber: 7mmRM

Kule: 140gn Accubond i 3200f/s

Optikk: Zeiss V3-12×56 m/lys og Zeiss RF8x45

Foto: Panasonic LX-5, ingen bilder er photoshopet eller gjort endringer med.

Det som var nytt på denne turen var varmedressen, jeg kjøpte den fra Jaktfall. Jeg og varmedressen kommer til å bli gode venner, fordi denne var god å bruke. Anbefales for posteringsjakt! Fikk også brukt den nye jaktradioen min som har ligget hjemme og ventet på å bli brukt. Ser bra ut så langt, men vil bruke den mer før jeg uttaler meg ordentlig.

På vei hjem, så er det tydelig av vinteren er i anmarsj…

2 Svar på “Hjortejakt og fullmåne.”

  1. […] ikke mer enn montert det nye bolthode så sitter vi å skravler rundt bordet før vi skal ut på hjortejakt så drar han frem en ny litt større versjon. Du må jo ha en slik vettu sier Eirik og […]

  2. Ser ut som en knallfin tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*