Langholdsjakt, hva & hvordan (part 5)

Optikk – Avstandsmåler

Siden du vite nøyaktig avstand, kan du skaffe deg avstandsmåler med engang! Personlig så er jeg dårlig på å bedømme avstand når vi passerer 200mtr. Derfor bruker jeg konsekvent avstandsmåler. Da vet jeg uten tvil hvor langt det er, og slipper å lure på dette. Avstandsmålere fåes i mange forskjellige kvaliteter, størrelser og ikke minst prisklasser. Noen er rene avstandsmålere, mens andre er håndkikkert med avstandsmåler innebygget.

Vær klar over en ting! Hvis en avstandsmåler er oppgitt til f.eks 400mtr som maks måleavstand, så er dette under gode forhold. Er det regn, tåke, sludd så måler den mye mindre avstand. Om den måler overhodet i dårlig vær? Dette er ikke noe jeg tror, men noe som jeg har testet ut med flere forskjellige merker og typer!

Om du ser for deg maks jakt/skyteavstand på 3-400mtr og ikke trenger noe mer enn dette, så skaff deg likevel en avstandsmåler som går til 1000mtr. Da vil du ha noe å gå på i dårlig vær!

Som et praktisk eksempel, så hadde jeg våren 2010 en Zeiss RF 8×45 håndkikkert med avstandsmåler med meg til Skottland på bukkejakt. Den har jeg positiv måling med ut til over 1500mtr. en rekke ganger. Den ene dagen var det så  mye yr i lufta, at jeg ikke fikk måling lenger ut enn 350mtr for en periode. Selv om jeg med det blotte øyet kunne se mye lenger utover. Regn og yr var som en vegg. Og Zeiss RF har til nå den beste laseren jeg har testet uten tvil! Hadde jeg hatt med meg en avstandsmåler som bare gikk til 400mtr så hadde jeg ikke fått måling i det hele tatt. Samtidig er en god del avstandsmålere utrolig kilne på bevegelser. Slik at man må ha anlegg mot noe for å få målt avstand. Her er Zeiss’n i særklasse, man kan bare sveipe over med laser’n og få måling.

Fra venstre: Simrad, Leica LRF 800, Bushnell yard.pro

Litt forskjell i størrelse! Ingen tvil om hvilken som er enklest å ha med seg i lomma på jakt!

Hvilken avstandsmåler anbefaler jeg?

Det er først Leica så Zeiss & Swarovski på delt annen plass!

Leica CRF 1600 har innebygget noen viktige funksjoner:

 • Liten og nett
 • Fin laser
 • Vinkelmåler, dette burde alle ha innebygget!
 • hPa (lufttrykk)
 • Temperatur

Flott størrelse, som passer fint i lomma

Bildene under er tatt i det skumringen begynner, derfor er de litt mørke.

Siktepunkt og avstand under

Måler lufttrykk, her 930hPa

Vinkelmåler, her viser den 10grader vinkel. Dette SKULLE alle avstandsmålere hatt!

Zeiss Victory PRF:

 • Grei pris
 • Meget bra laser
 • Litt for stor i fysisk størrelse
 • Hold over funksjon er en bortkastet gadget i mine øyne. Zeiss skulle heller lagt inn vinkelmåler!

 

Swarovski laser guide:

 • Fin størrelse fysisk
 • For dyr
 • Mangler flere viktige funskjoner lik de Leica har.

 

Jeg har personlig eid flere forskjellige merker: Leupold RX-1000, Leica 1200 & Zeiss PRF. Samt at jeg har/hatt tilgang på flere merker som jeg har testet. Feilen enkelte produsenter gjør er å stappe så mye info & funksjoner at avstandsmåleren blir rett å slett tungvint å bruke. En viktig ting her er at det er brukervennlighet! Flere av de jeg har testet er helt bortkastede penger! God optikk koster, men du vil ha igjen for det i det lange løp!

Noen vil uansett ikke høre på et godt råd, og må desverre finne ut dette på egenhånd.

Tips tilslutt: Skyt med avstandsmåleren flere ganger, slik at du får verifisert korrekt avstand! Jeg anbefaler også å vurdere om du skal sikte med avstandsmåleren ved bena på dyret. Får du måling på: 512,515, 510 så er det helt grei måling. Men tenk deg at du sikter på kroppen til dyret på fjellet, og «skyter» forbi dyret og treffer et eller annet i bakgrunn med avstandsmåleren på reinsjakta! Litt avhengig av terrenget, så kan du få stor missvisning. Er måleresultatet da 512, 645, 581 så er du ute på dypt vann. Sikt heller i terrenget foran/bak, ved siden av dyret for å sikre deg positiv måling.

Sørg for å mål korrekt, og få dette verifisert flere ganger! Du være sikker på avstand og deretter ta avgjørelsen om du skal skyte eller ikke!

Artikkel i sin helhet part 1

3 Svar på “Langholdsjakt, hva & hvordan (part 5)”

 1. Hei Erik J.

  Ja det stemmer, har eget kapitel om både håndkikkert og spottescope. Det meste er skrevet allerede, så neste kommer snart.
  Bare å holde et øye med pej.no så ligger det plutselig ute en dag.

 2. Endelig, dette var på tide. Ser ut som om du deler opp optikk i hvert felt? Da må det jo komme om håndkikkert og spotter også?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*