Måneskinnsjakt i oktober

Skulle bortover til mitt jaktparadis sammen med gode venner for måneskinnsjakt.

Fullmåne, skyfritt og 5cm nysnø, sammen med gode venner. Da kan man ikke ha det bedre.

Snakket med jaktleder i tlf på vei over om forskjellige løsninger for poster. Samt hvilke dyr som skulle skytes. Her var det mange muligheter…

Underveis passerer jeg Seljord, dette bringer forskjellige minner tilbake.

Seljord
(Merkelig, hver gang jeg passerer her så får jeg gode minner…)

Kom frem og etter litt fordeling av poster så var det rett ut på post etter å ha skiftet til «bumpidress». Tror det gikk 20min så hadde jeg første dyr utpå. Oppdaget raskt at jeg ikke kunne skyte fra der jeg satt grunnet en forhøyning på jordet. Så tydelig dyra i håndkikkerten, men når jeg la meg ned med tofot, ble de borte mot bakgrunnen… De gikk i ett mot granskogen. Kom flere dyr utpå, 2 av de gikk rett ned mot et annet jordet og jeg regnet med det smalt om ikke så lenge, for der satt Per…

Forsøkte flere posisjoner liggende, men hjorten ble borte for meg fra liggende stilling. Å skyte sittende var uaktuellt, da avstand var for stor. Etter 1,5t så tok jeg valget, dro med meg Jervenduken og krabbet utover jordet til jeg fikk fri sikt. Men hjorten var ikke lett å se i kikkertsikte med bakgrunn jeg hadde. Når de i tillegg gikk ut/inn av skogen og snøen som hang på greinene liknet på den hvite flekken i ræ** på hjorten så ble det til at jeg avventet. Jeg måtte ha de til et hjørnet på jordet hvor jeg hadde en bakgrunn hvor de kom klar av granskogen. Det var 3 dyr som beitet konstant, 2 ungdyr og en større bukk. De 2 ungdyra beitet i retning av meg som lå 20mtr utpå jordet, hvor jeg hadde ligget i snart 3timer. Ene ungdyret nærmet seg faretruende da jeg hadde vind inn fra kl.5, om ikke lenge så ville jeg bli tatt på «fersken»… Hadde ikke før tenkt tanken så stilte «stor» bukken seg perfekt opp i bakgrunnen mellom ungdyra. Hjernen min sa «Send it»… Det smalt umiddelbart når trådkorset la seg tilrette høyt i bogen. Jeg hørte klasket og den ble borte i kikkerten.

9 tagger

Ene ungdyret ble stående stille og lure på WTF happened? Det skulle den ikke ha gjort, trådkorset fant dyret og det smalt igjen. Jeg så at at trådkorset var rett bak bogen i det skuddet gikk, og dyret raste ut 15-20m før det tippet overende. Ladegrepet var allerede tatt og lå å observerte så jeg var sikker på den lå.

Spissbukk nr.1

Da kommer ungdyr nr.2 løpende inn i siktebilde og jeg fulgte dette 50m bortover jordet før det stiller seg med hele bredsiden til meg. Trådkorset lå allerede høyt i bogen: Send it! Pang… Klask! He got A-maxed! Da ble det en trippel i løpet av 40sekunder…

Spissbukk nr.2

Som ikke gikk 1mtr etter treff

Når også andre feller dyr ei kolle og kalven, så er det greit å ha tilgang på traktor

Godt verktøy er halve jobben

5 dyr første natt, må man kunne si er en god start…

Nærbilde av 9-taggeren, tror faktisk jeg har komplett fra 1 til 11-tagger nå. Men mangler selvfølgelig 12-tagger og større… Men det kommer kanskje engang(?)

Det jeg var mest opptatt av var indreballistikken… Iår bruker jeg 162grs A-max fra min Blaser R93 i 7mm Rem.mag som gjør ca.900ms

9-taggeren løp ingen steder, gikk i bakken der den sto!

 

Rett bak bogene inn/ut, løp 15-20mtr før den tippet. Liker ikke at de løper, vil gjerne ha de ned på flekken. Derfor foretrekker jeg høye bogskudd.

Ny natt, og jeg satt på samme sted som igår. Gikk 1t så kom det fa** meg 2 sauer utpå jordet og beitet. Tenkte med meg selv at nå er jakta på denne posten buttfu**** Begynte å fantasere om «lurer på om/og hvor mye bråk det blir, om jeg knaller ned de to?» De skal jo slaktes uansett liksom… Går en snau time, så kommer det et ungdyr utpå, etterhvert beiter det sammen med sauen? Håpløst å skyte pga bakgrunn, hjorten blir «borte» som igår. Så kommer det en liten bukk beitende, den beiter seg bort til sauen og jager disse. Før de beiter seg tilbake der de kom fra. Da får jeg perfekt bakgrunn på bukken og en 162grs A-max er airborn. Hører tydelig klask, og bukken faller som den skal. Ungdyret løper frem og tilbake helt uten mål og mening, før den stiller seg opp og tar et siste overblikk av jordet. Trådkorset finner plassen sin, og i det skuddet går sklir albuen min på en isklump… Jeg hører innslaget fra A-max´n tar ladegrep og ser dyret ligger. Puster lettet ut! 2 dyr i løpet av 30sekunder. Tar med meg rifla og kniven og går over jordet. Stikker den første bukken som var en 4 tagger, og nærmer med ungdyret som er en spissbukk. Da kaster den på hodet… Skuddet har lammet den, men ikke avlivet den. Setter ganske enkelt et skudd bak øret, så ble det stille.

Her hadde jeg flaks… Anlegget skled i det skuddet gikk

Så høyt satt det skuddet, burde vært 5cm lavere. Hjorten var lammet, men beveget hode fra tid til annen.

Fikk et skudd bak øret så ble det stille.

Når vi var ferdig så det slik ut

13 dyr med 3 mann på 2 netter er grei uttelling. Fortsatt mange dyr igjen på kvota…

4 Svar på “Måneskinnsjakt i oktober”

 1. Jakter på vestlandet 😉
  Er ingen nedgang å spore foreløpig i vårt jaktterreng.

 2. Flott historie, hvor jakter du ? Ser det er bra med dyr, her vi jakter er det blitt litt redusert, vi jakter i etne Hordaland 🙂

 3. Nice, håper på snarlig oppdatering.
  Ser frem til artikklene dine.
  Likte godt at du har tatt med bilde av jobben amax gjør på hjort.
  Sett mye av resultatene på rådyr men lite på annet.

 4. Gratulerer! Takk for ein god artikkel fra turen 🙂 Kjekt når det klaffer slik som dette 🙂 Det er ein magisk stemning å sitte ute under måneskinn og nyte synet av så mange praktfulle dyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*