Rådyrjakt – Skottland okt’14

Var nok en gang invitert over til Skottland for å drive avskyting av rådyr. Kun en ting å gjøre
, bestille billett.

Har bestandig flydd Norwegian til EDI, aldri hatt noe tull.

Har bestandig flydd med Norwegian til EDI, aldri hatt noe tull.

En pils på OSL før avreise

En pils på OSL før avreise til en sinnsyk pris. Skjønner det er lenge siden jeg har kjøpt pils på OSL.

Satte kursen fra et flott høstvær i Norge

Satte kursen fra et flott høstvær i Norge

Til Skotsk regnvær, og det var bare en forsmak på hva jeg skulle få

Til Skotsk regnvær, og det var bare en forsmak på hva jeg skulle få senere…

Det er kun sesong kun for geit og lam på denne tiden, ikke bukk. Jeg takker jo ikke nei når jeg blir invitert over av Shaun og Tracy. Samtidig var jeg spent på hvordan det nye huset i Ettrick var. Hadde vært med Shaun tidligere som viste meg huset og eiendommen, så jeg visste hvor det var og hvordan det så ut.

Hvor familien Ryde bor nå

Hvor familien Ryde bor nå. For de som er kjent. Så er dette 9-10min kjøring fra Slaughterhouse. Man sparer mye tid og kjøring under jakt ved å bo her ift tidligere.

Skulle vise seg at den uken jeg skulle være her, ble det MYE vær. Etterdønninger av hurricane Gonzalo ga mye og kraftig regn samt heftig vind. Gonzalo medførte innstilte fly, ferjer rundt om i UK. Politiet gikk ut med advarsler osv… Som Shaun sa, dette var værste oktober han hadde opplevd. Og jeg skulle ut å jakte i dette været? Første kvelden og dagen derpå herjet Gonzalo og jakta ble resultatløs.

Onsdagen så roet været seg og ble normalt til Skottland å være. Og jeg fikk bevegelse på dyra med engang om morgenen. Tok turen til området Aberlosk.

Upper Road. Geit 2 lam. Rakk bare å få med meg et bukkelam før de forsvant.

Upper Road. Geit med 2 lam. Rakk bare å få med meg et lam da de var på vei inn i skogen. Skudd inn/ut rett bak bog på 270mtr, og lammet gikk 10-12mtr før det ramlet? Litt overraskende med .264/123grs  A-max!

Fikk gjort opp og hentet lammet og lagt det på planet til Hi Lux’n. Etter en god stund spottet jeg nytt dyr denne gangen på 400mtr++ Dette sto i kantet på nyplanting og jeg fikk ikke sett hva slags dyr det var slik det nå sto. Spottet og spottet og det virket som om det var alene? Måtte nærmere for å få positiv ID. Brukte tiden godt og kom meg inn 100mtr og dyret hadde kommet litt lenger ut av nyplantingen. Bukkelam! Hvor var geita? Da jeg helst ville plukke geita først for å få begge! Ja, jeg vet hva en del petimetere sier i Norge… MEN, jeg er på avskyting, og her er jobben min å få lagt ned flest mulig! Lammet beitet rolig, og jeg spottet etter geita i 10-15min… Enslig lam? Vel, så ingen andre så spente Blaser’n og pang, høyt bogskudd = knall & fall slik jeg liker det. Da så jeg rumpa på et annet dyr 50mtr inn i nyplantingen. Det var trolig geita.

Bukkelammet sto midt 100mtr unna

Aberlosk. Bukkelammet sto 100mtr unna meg.

Resultat av onsdag morgen jakt. To bukkelam

Resultat av onsdag morgen jakt. To bukkelam

Utgang bog etter knall & fall med .264/123grs A-max

Utgang bog etter knall & fall med .264/123grs A-max

Arbeidsplassen denne uken

Arbeidsplassen denne uken

Onsdag kveld skal Shaun, Ross og jeg ut, og vi reiser til Aberlosk, Fingland, Langshawburn området. Jeg skulle stalke fra Lower road til Langshawburn i et bekkeleie som bestandig har vist seg fra sin bedre side når jeg har vært der. Som vanlig setter jeg og spotter på samme sted som bestandig, går ikke mer enn 15-20min så ser jeg et dyr på vei ut av skogen, så et til, så enda et… Avstand 350+ og de går fra meg. Jeg avventer for å se  hva de gjør. Og borte blir de bak en forhøyning. Velger å gå på venstre side nedover da jeg ikke viste hva de gjorde når de forsvant for meg, og jeg måtte ha oversikt lenger ned!

Fra Lower road mot Langshawburn

Fra Lower road mot Langshawburn

Snek meg hjørnet på skogen: spotting... Nei. Et skritt spotting... Nei. Et skritt til osv... Nei Da hadde jeg spottet begge sider nedover. Ingen dyr å se. Skulle jeg velge høyre eller venstre side side nedover? Jeg valgte høyre av gml vane

Snek meg hjørnet på skogen: spotting… Nei. Et skritt spotting… Nei. Et skritt til osv… Nei Da hadde jeg spottet begge sider nedover. Ingen dyr å se. Skulle jeg velge høyre eller venstre side av bekken nedover? Jeg valgte høyre av gml vane. I hele elveleiet er det forhøyningen eller fordypninger på 2-5mtr

Nærmer meg full oversikt over skogen i midten og av erfaring tar jeg rifla av skuldra, opp med Butler Creek'n og går nærmest i "ferdig" stilling....

Nærmer meg full oversikt over skogskrullen i midten og av erfaring tar jeg rifla av skuldra, opp med Butler Creek’n og går nærmest i «ferdig» stilling….

Jeg er blå ring, og ser 2 dyr som beiter 10-12mtr unna meg og jeg har 4-5mtr overhøyde. Det ene dyret beiter rolig, og det andre dyret som jeg ser er et lam er urolig og ser i min retning, jeg blir stående i ro. Dyret roer seg etterhvert og fortsetter å beite, men stiller seg slik til at skal jeg skyte det så må det bli sør – nord skudd om du skjønner meg… Og det er noe shit å gjøre opp… Første dyret, geita beiter fortsatt og trådkorset finner bogen: Pang! Og geita spinner avgårde inn i skogskrullen, lammet forsvinner inn i skogen 15mtr ved siden av meg og et lam til forsvinner 60-70mtr inn i skogen på nedsiden av meg. Jeg viste skuddet satt, midt i bogen på 10-12mtr hold med en A-max. Det kan umulig ha løpt langt?

Viste nøyaktig hvor det stod, men som fargeblind er det et helvete å se rødt mot grønt… Gikk på kryss og tvers i skogkrullen, så ikke en dritt…WTF? Det er ikke mulig at jeg har bommet! Skuddet skal sitte der det skal, og med en A-max så vet jeg hva den gjør i en rådyrkropp med et slikt skudd… Klokka begynte å løpe ifra meg til avtalt møtetid med Shaun og Ross og jeg hadde et stykke å gå. Besluttet å forlate stedet, jakter meg nedover elveleiet på høyresiden som vanlig og bare 250mtr før Langshawburn ser jeg dyr i skogkanten på motsatt side. Opp med kikkert = Geit, så dusken under rumpa helt tydelig. Av med sekk og brukte den som anlegg. Avstand var ikke mer enn 140-150mtr, la bare trådkorset på toppen av bogen og trakk av: Knall & fall

Langshawburn og geit

Langshawburn og geit

Fikk gjort opp geita og dratt henne med meg til møteplassen. Gikk ikke mer enn 10min så kom Shaun. Forklarte meg ang. dyret jeg ikke fant og omstendighetene. Vi går opp og slipper bikkjene så finner vi geita. Tok med The Master – Thyr and The Apprentice – Reggie (begge Strihår Vorster) og gikk opp igjen. Viste Shaun hvor jeg sto, hvor geita sto, hvilken retning de hadde løpt osv… Her er det mye tråkk av rådyr, så de ble satt på blodsporet (som jeg ikke så før jeg blir vist det fysisk) går gjennom skogskrullen som jeg gikk på kryss og tvers og ned til neste skogskrull. Geita hadde løpt 60-70mtr og skuddet satt midt i bogen og 2/3 av hjertet var borte og utgang som en mandarin. Hvordan er det mulig å løpe så langt med de skadene etter en A-max? Shaun bruker samme kule som meg, og det er ikke uten grunn! Vi sto som et spørsmålstegn…

Dagene etterpå var hurricane Gonzalo igang. Det var rett å slett utrivelig å være ute! Men jeg gjorde et forsøk, selv om det endte dårlig. Lørdagen tok jeg og Shaun ei runde på kvelden da været hadde blitt fornuftig igjen. Det endte særdeles bra igjen.

11 dyr med blanding av geit og lam

11 dyr med blanding av geit og lam. Dette bilde la jeg ut på FB i gruppa rådyrjakt. Men der ble det naturligvis sutring over at det var uverdig behandling av vilt eller lignende? Skulle sikkert vært stablet riktig og med rett vinkel på hode og ben? Før jeg hadde fått forklart at jeg var på avskyting/jobb så var det en eller annen som slettet alt sammen uten å gi meg beskjed om hvorfor?

Fra bilen og inn i "Slaughterhouse" hvor det hang et dyr fra før

Fra bilen og inn i «Slaughterhouse» hvor det hang et dyr fra før

Det er bare hode og ben som skal av. Samt å spyle rent innvendig. Ja, vi bruker vann i Skottland til å spyle rent! Kjøttoppkjøper vil ha det slik

Det er bare hode og ben som skal av. Samt å spyle rent innvendig. Ja, vi bruker vann i Skottland til å spyle rent! Kjøttoppkjøper vil ha det slik!

Her henger de et døgn eller to så er det inn på kjøla

Her henger de et døgn eller to så er det inn på kjøla. Vekt på lam: 10-11,5kg og geit:15-17kg

Søndagsmorgen var det på igjen, satte kursen mot Timberroad og i mørket blandet med regn og litt tåke er ikke sikten optimal. Runder en sving mellom Seismisk stasjon og Fingland (Gml huset til Ron) i 60-70km/t så….

Står det en flokk med kuer, og den første sto med hele bredsiden til og var svart. Hva skal jeg si, det var veldig nære på at jeg traff den midtskips. Bilde tatt dagen derpå

Står det en flokk med kuer midt i veien, og den første sto med hele bredsiden til og var svart. Hva skal jeg si? Det var veldig nærme på… Svart ku i mørket med tåke og regn uten gatelys = dårlig kombinasjon. Bilde tatt dagen derpå

Søndagkveld var været så jævlig at jeg holdt meg inne sammen med dama mi i Skottland. Enten så kosa vi i stolen eller så var det på gulvet.

Møt Midge, dama mi i Skottland

Møt Midge (Whippet), dama mi i Skottland som krøller seg sammen på fanget mitt.

Vi tar livet med ro

Vi tar livet med ro inne i varmen, mens Gonzalo herjer ute.

Gjorde et forsøk på jakt igjen mandag morgen. Men uten resultat. Når været ikke ble bedre utover kvelden lot jeg vær å jakte. Jeg dro heller å ordnet bilen.

Nyvasket og full tank

Nyvasket og full tank

Så den var klar til en kompis av meg kom

Så den var klar til en kompis av meg kom. Han kom med det flyet jeg skulle reise hjem med. Og vi så hverandre gjennom glassvegg på flyplassen.

Raskeste noensinne på EDI med check inn > Levere våpen > Security. Alt ferdig på 10min

Raskeste noensinne på EDI med check inn > Levere våpen > Security. Alt ferdig på 10-15min. Da var det en avslutningspils, til en særdeles mye hyggeligere pris enn på OSL

Ses igjen Skottland

Ses igjen Stryde og Skottland.

 

ADVARSEL FOR GRAFISKE BILDER…..

Nå kommer det en rekke bilder av inn/utgang, nakke og hodeskudd. For de som enda ikke har fått det med seg så er jeg her på jobb, og jobben er å få ned dyra. Derfor bruker jeg de muligheter jeg har/får. Om det er bogskudd eller hodeskudd er av mindre betydning. Jeg skyter når jeg føler meg sikker på dødelig resultat! Alt skutt med 6.5×55 og 123grs A-max. Avstand 12 til 270mtr.

Nakkeskudd

Nakkeskudd

Utgang rett bak bog, som en golfball

Utgang rett bak bog, som en golfball

Utgang høyt bog

Inn/Utgang høyt bog

Inn/Utgang høyt bog

Inn/Utgang høyt bog

Utgang bog

Utgang høyt bog

Massive ødeleggelser utgang bog på utsiden

Ramlet på stedet kan man si.

Nakkeskudd hvor halve hodet var borte. Skar av hodet før bildet. Glemte det rett å slett

Nakke/hodeskudd. Skar av hodet før bildet. Glemte det rett å slett å ta bilde først. Kanskje like greit?

Inngang, ja det stemmer Inngang! Skutt fra overhøyde på dyr som var på vei vekk. Utgang i stikket.

Inngang, ja det stemmer Inngang! Skutt fra overhøyde på dyr som var på vei vekk. Utgang i stikket.

Nesten samme som forrige. Dyr skutt på vei fra meg, hvor A-max'n har inngang mellom skuldrene og inn i bunn av nakken

Nesten samme som forrige. Dyr skutt på vei fra meg, hvor A-max’n har inngang mellom skuldrene og inn i bunn av nakken

Dette er inngang... Slikt resultat har jeg sett 1 gang tidligere og det var med en 300winmag og 208grs A-max på samme sted.

Dette er inngang… Slikt resultat har jeg sett 1 gang tidligere og det var med en 300winmag og 208grs A-max med samme treffpunkt.

Da gjentar jeg at jeg var på avskytning av rådyr. Dette for å unngå mest mulig beiteskader.

3 Svar på “Rådyrjakt – Skottland okt’14”

  1. Jeg og en kompis er også bedt på avskyting av rådyr i Skottland, ved Glen Tanar Estate nær Aberdeen. Men de har avskytning i mars-april for å skyte geitene før fostrene blir for store. Å skyter da kun voksne geiter.

  2. De jeg jakter hos er engasjert av skogdriftfirma, hvor de skal ta ut x antall rådyr i året. Disse blir sett på som skadedyr av skogdriftfirma. Hvordan lønn, hvem som får hva osv vet jeg ikke.

  3. Litt nysgjerrig på hvordan ting funker i praksis der borte med tanke på rangers, avskytning osv. Slik jeg skjønner det så er grunneier pålagt å ta ut et gitt antall dyr per år, er det slik da at de klarer også å få noe ut av kjøttsalget (det blir jo en del dyr) også? Eller tilfaller det ranger som er leid inn for å gjøre jobben?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*