LH kurs sørlandet

En kompis av meg tok initiativ til å dra igang et langhold skytekurs i Norge. Han fikk over Bryce Wells og Ian Kelbly fra USA.

Bryce Wells var ukjent for meg. Men Ian Kelbly hadde jeg møtt tidligere (2005) da Kelbly er velkjent innen benchrest, og VM ble arrangert på Kelbly Rifle Range den gangen. Jeg kjenner dog hans far Jim, og har møtt Ian’s bestefar George Sr. Omstendighetene ville ha det til at jeg møtte Ian 5 uker før langholdskurset. Da Ian var Range Officer under EM i Finland (benchrest) Dog var jeg tankefull om hva Ian kunne lære oss? Han er ikke mer enn 22-23år gml. Men Ian er kunnskapsrik tross sin unge alder!

Uansett så valgte jeg å ha en åpen innstilling til langholdskurset. Det er mye jeg ikke kan, og bare det få noe fortalt fra en annen vinkel, eller fortalt på en annen måte må være bra. Ting man ikke har tenkt på. Hvis ikke så er det en sosial helg med gode venner og skyting på lange hold.

SBSK tok på seg oppgaven for å tilrettelegge alt for helgen. Hvor oppmøte var fredag kl.1400 rett i nærheten av Kjevik Lufthavn. Her ville teoridelen bli holdt.

Bryce Wells holder teori.

Ian Kelbly viser POA, hvor vi snakket om up & downdraft som syntes på trær i det skuddet går.

Deltakere fra rundt om i landet

March kikkertsikter ble vist frem av Kelbly.

March kikkertsikter blir produsert i Japan av Deon. De er ukjente i Norge. De begynte som en ren benchrestkikkert da det var massive klager mot Leupold Competition. Rett å slett fordi de ikke holdt POI, noe som er kritisk innen BR. March er ikke billige, dette er high end kikkertsikter. Og de kom for kort tid siden med en taktisk serie. Man kan «jevnlig» lese om kritikk av March når det gjelder garanti… Den er på 5år!

Njaa, njoo… Men nå er det engang slik at Japansk lov forbyr Deon å ha noen lengre garantitid. Rett å slett fordi at Japanske selskap under en hvis størrelse ikke får lov til å ha lengre garanti. Lik det eller ikke, men Deon får ikke gjort noe med dette!

Etter teoridelen var gjort, kjørte alle mann opp til Evje og Kilefjorden camping. som er et kort stykke unna skytefeltet til SBSK.

Evje og Kilefjorden camping, utsikt fra hytta til Stein og undertegn

Kilefjorden, tatt fra vannkanten rett foran hytta, i samme vinkel som forrige bilde. Var jo fullmåne hele helgen.

Jeg skriver skytefelt og ikke bane, da dette er feltmessig skyting. Jeg syntes det var knallbra. Her må du finne deg en mest mulig behagelig stilling, velger du å ligge oppe på ei rot/stein/maurtue så er det ditt «problem».

Det var 2 standplasser, hvor den ene var opp til 700mtr, med 5-6 stativ med stål på forskjellig hold. Den andre var 1020mtr til 1230mtr, med stål på 4 stativ. Fritt valg hvor du ville… Jeg satte stor pris på feltmessig skyting!

SBSK sto for det praktiske med skytefelt etc

Krister holdt en sikkerhetsbrief før skyting. For ordenskyld: Her er det blindvei, og avtale iht grunneier og godkjent av politi. Før en eller annen kommer med noen ytringer…?

Jeg hadde for meg selv tenkt over hvor jeg ville, rett å slett for å teste ut Shooter Ballistic Calculator. Det ingen viste bortsett ifra meget få personer var at jeg hadde ny pipe i 6.5×55, det var flere år siden jeg hadde hatt og brukt en x55. Jeg hadde vært på banen flere ganger i forveien og skutt alle 300 hylser 1x. Her hadde jeg bare skutt på 100mtr og noen få serier på 200mtr. Da er det litt i overkant kanskje å gå rett fra 100/200mtr til 1030mtr? Men det måtte testes ut om teorien holder?

Min innskyting baserte seg på 980 hPa, og 15 grader. Ikke langt unna sannheten her altså.

Sauer 200STR i 6.5×55 klar for råkk & råll…

Avstand 1020mtr
U: 9.7MIL
L: 1.3MIL
Send it!

Noen skyter, andre spotter.
Skytter (til venstre) har selv sjekket og satt våpen bak seg.

Hansen bygg i kal.338LM, Hensoldt 6-24×72 med BC-1 ballistic calculator på toppen

Flere spottescope av topp kvalitet

Bryce m/flere. Tok bilde da jeg måtte la pipa kjøle seg ned.

Ian Kelbly som tester Remington 700 i .388LM til Knut Erik

Denne rifla er det ikke mange av i landet(?) Blaser Tactical i .338LM. Spesielt utseende, jeg liker den…

Dagen ble avbrutt av lunch 1 times tid midt på før vi skjøt videre til kl.1700’ish… Når det var flere skyttere enn gonger så valgte en del av oss å skyte på fjellvegg, hvor POA kunne være en sprekk i fjellet, en mosedot etc

Siden jeg og Stein er på tur sammen regelmessig. Så blir det jo litt mat og drikke. Denne gangen var det grillet rådyr, sammen med poteter (grillet) og salat og en kald øl. Inviterte Kjell og Sigurd, som så ut til å kose seg. Lot så maten synke, før det var kaffe og kake. Og til slutt avrundet vi det hele med en «skarp» en… Før vi fikk besøk av enda flere.

Nachspiel… Er å ta i, vi var i seng rundt midnatt.

Søndag ville jeg være på felt 1, rett å slett for å få verifisert klikk på forskjellig hold 0-700mtr.

Knut Erik spotter for Bryce

Bryce med rifla til Knut Erik

Utover skytefeltet

Feltmessig stilling… Kaliber .223 og 80gn Amax, giftig sak ut til 500mtr

Du kan si og mene hva du vil om Blaser, MEN presisjon har den. Kaliber 6.5-284 var giftig ut til 1230mtr

Knut Erik, mannen som fikk det hele gjennomført! Meget bra tiltak kompis!

Oppsummering: Været var bra, plassen å skyte på var bra. Camping plassen var bra. Møte nye skyttere og andre jeg ikke har sett på lenge var bra.

Så til selve kurset, dette ble amputert. Da all bagasjen til Bryce ikke kom frem. Den hadde ikke blitt sendt overhodet(?)fra USA. Han fikk en koffert på lørdag ettermiddag, hvor den andre ble av vet jeg ikke? I disse lå alt kursmatriell og effekter som skulle deles ut. Bryce måtte da ta alt på sparket, men det overrasket meg noe at han ikke hadde dette på sin PC? Fordi da kunne det jo printes ut der vi var, slik at man kunne dele ut noen dokumenter. Eneste han viste frem på pc’n var en del videosnutter om skyting/vind og up/down draft. Bryce hadde en lengre del omkring valg av kule for langholdsjakt. Dette var helt i tråd med det jeg selv har erfart og skrevet om, men ikke publisert i min: Langholdsjakt, hva og hvordan. Bortsett ifra dette var det litt bob, bob…

Ian Kelbly holdt sin del som var omkring laderutiner. Kort fortalt, ingen ting nytt for meg. Da dette er benchrest laderutiner som jeg allerede driver med på min .6PPC Men jeg må innrømme at jeg ikke er klar for samme laderutiner til langhold… Det er rett å slett et valg jeg har tatt så langt.

Ville jeg deltatt pånytt? Ja, uten tvil, selv om teoridelen var skuffende. Har tenkt mye på hvordan jeg skulle formulere dette med at jeg var skuffet over teorien… Enkleste løsningen for meg selv var å skrive rett ut at jeg syntes den var skuffende. Ble litt for dumt å prøve å bortforklare dette.

 

Ett svar på “LH kurs sørlandet”

  1. Like godt å ta tyren ved hornene og si det rett ut, vil alltid lønne seg i lengden. Du har ihvertfall fått en unik sjanse til å vinne $50000.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*