Optikk – montasje på utlån

Noen av dere har kanskje lest om siste jaktturen min til Skottland, som var i mars? Her var jeg så heldig at jeg hadde fått låne med meg en March 3-24×42 FFP fra Vertebrae.no denne kikkerten var montert i en Blaser montasje fra Innomount også levert fra Vertebrae.no

March 3-24x42 FFP

March 3-24×42 FFP Illuminated

Kort og kompakt optikk fra March

Kort og kompakt optikk fra March i en Innomount montasje. Teknisk info i link først i artikkelen.

Høydetårn med tydelige knepp. Dog så går den "feil" vei.

Høydetårn med tydelige knepp. Dog så går den «feil» vei ift. det jeg bruker til vanlig av Europeisk optikk. Vanesak, det vil jeg tro. Dessuten så ser man tydelig hvilken vei man vrir.

Sidetår har like tydelige knepp. En bakdel er at man justerer "feil" vei. I en jaktsituasjon er jeg rimelig sikker på at jeg hadde stilt feil vei. Da det sitter i ryggmargen fra før.

Sidetårn har like tydelige knepp. Men her har jeg i ryggmargen min hvilken vei jeg skal stille om jeg trenger det. Om jeg kan omstille meg vet jeg rett å slett ikke?

Dette er det ikke mange kikkerter som kan. Justere paralakse fra 10yrd til uendelig. Stort pluss...

Dette er det ikke mange kikkerter som kan. Justere paralakse fra 10yrd til uendelig. Stort pluss…

Lyset er trykkbryter med 5 innstillinger i styrke.

Lyset er trykkbryter med 5 innstillinger i styrke. March kan også levere en lysbryter med en lavere grunninnstilling.

Zero stopp er elgant og enkelt.

Zero stopp er elegant og enkel. Dette er lærdom for andre produsenter hvor du må bruke skims, trykknapp, løft&vri etc… Så enkelt som dette kan det gjøres, og bør gjøres!

3X

3X

Retikkel ved 3X (dårlig bilde)

Retikkel ved 3X (dårlig bilde)

12X

12X

Retikkel ved 12X

Retikkel ved 12X

24X

24X

Retikkel ved 24X

Retikkel ved 24X

Innomount hadde jeg tidligere aldri vært borti. Var en enkel sak å justere den for min pipe. Innomount skiller seg ut fra den orginale montasjen fra Blaser. Da de har en utløser knapp som må trykkes inn for å ta av montasjen fra pipa. Samt at når du først har justert den for din pipe, så kan du også stramme til en sett skrue både foran og bak. Dette mangler Blaser, dog så har aldri jeg hatt noe problem med det på min Blaser montasje.

Innomount montasje

Innomount montasje

Her er låsingen

Her er låsingen

1,5mm sett skrue front

1,5mm sett skrue front

1,5mm sett skrue bak

1,5mm sett skrue bak

Montert på Blaser R93

Montert på Blaser R93. Montasjen kunne vært litt lavere i basen(?) Men den er dønn solid og gir et godt inntrykk.

Andre siden

Andre siden

Men jeg hadde gleden av å faktisk ha med meg kikkertsikte på jakt i en uke sammen med min Zeiss V3-12×56. Disse sammenlignet jeg mot hverandre i nesten alle typer vær. Jeg hadde solskinn, regn. tåke, overskyet osv. Eneste jeg ikke hadde var snø (heldigvis)

March 3-24x42 FFP

March 3-24×42 FFP i Skottland på jakttur.

Venstre side hvor lysbryter er plassert

Venstre side hvor lysbryter er plassert

Høyre side med utløser knapp for Innomount montasjen

Høyre side med utløser knapp for Innomount montasjen. Enda så forsiktig jeg var med org. Blaser skrutrekker… Jeg liker ikke de skruene. Burde vært Torx eller lignende!

Her er jeg på post (Clerkhill) med utsikt opp imot 8-900mtr

Her er jeg på post (Clerkhill grains) med utsikt opp imot 8-900mtr

Tårnene er oversiktlige og fine. Rett å slett jakttårn

Tårnene er oversiktlige og fine. Rett å slett flotte jakttårn.

Zeiss VS March

Zeiss VS March

Ble testet under forskjellige lysforhold

Ble testet under forskjellige lysforhold

Her fra "New timberroad"

Her fra «New timberroad» med fri sikt i alle retninger

Tok av min egen kikkert og la de ved siden av hverandre for å se forskjell

Tok av min egen kikkert og la de ved siden av hverandre for å se forskjell

Og jeg er heldig. Mens jeg holder på å sammenligne disse to. Så kommer det ut en bukk på 300mtr. Mer praktisk test enn dette får man rett å slett ikke!

Og jeg var heldig. Mens jeg holder på å sammenligne disse to. Så kommer det ut en bukk (ikke jaktsesong på bukk nå) på 300mtr. Se innfelt ring. Mer praktisk test enn dette får man rett å slett ikke!

Oppsummering av mine erfaringer av March 3-24×42 FFP:

Kort fortalt, så er jeg imponert over denne «lille» kikkerten! Trådkorset passer meg meget godt. Den har et zoomområdet jeg trenger på min type jakt etter rådyr. Her har man et spottescope på toppen av rifla, som jeg har savnet flere ganger i bl.a Skottland. Dette for å ha mulighet til positiv ID av dyr man ser. Tårnene har gode klikk, og selvfølgelig 0,1mil (1cm klikk) med FFP (retikkel i 1.plan) Zero stopp er laget smart.

Hvis tårn er konstruert riktig, trenger man ikke noen form for låsing av disse før man vrir. Her har March løst dette på en elegant måte, både med zero stopp og justering av tårn. Hvorfor ikke andre ser dette er for meg en gåte!

Den er kort og kompakt, med en mye lavere vekt enn S&B / Hensoldt / Kahles etc som alle ligger rundt 1kg. Mens denne March’n ligger på drøyt 0,6kg. Hvordan holdt March’n seg når det begynte å bli mørkt? La det være sagt, den taper mot min Zeiss x56 og det skulle bare mangle også. Men jeg må si at den holder overraskende lenge utover kvelden, selv med 42mm objektiv. Det er litt imponerende!

Skal jeg ha en slik? Ja, man skal ikke se bort ifra at det havner en slik hjem til meg etterhvert.

Avslutningsvis må jeg igjen takke Vertebrae.no for utlån av kikkertsikte.

 

 

2 Svar på “Optikk – montasje på utlån”

  1. Hei, ja det stemmer at den er for sterk. Men du får også bestilt en lyssats som har mye lavere styrke. Denne har jeg dog ikke sett i selv.

  2. Har lest noe kritikk om at lyset i denne er litt vel sterkt på laveste innstilling når det er mørkt. Hva synes du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*